5 activități de făcut acasă cu micii exploratori de 1-3 ani

Activitățile educative de acasă, o plăcere pentru cei mici (continuăm seria ideilor cu activități de făcut acasă)

Vara este un anotimp ideal pentru a petrece timp alături de copii și de a le descoperi și antrena interesele. Joaca și distracția sunt nelipsite, chiar și din activitățile educative, iar în unele zile putem avea mici aventuri chiar la noi acasă.

Este important ca procesul de învățare al copiilor să fie unul constant, echilibrat, pentru a le deschide apetitul pentru lucruri noi și cunoaștere. Astăzi, vă prezentăm 5 activități din zona experimentelor și a practicii, cu ajutorul cărora copiii își dezvoltă atât abilități fizice, cât și psihice și emoționale. Cu aceste jocuri puteți să descoperiți și meserii noi – om de știință, constructor, arheolog – simulând activitatea acestora.

 

5 activități de făcut acasă cu micii exploratori

  1.     Joc-experiment ”Ce se dizolvă în apă?”

Aveți nevoie de un bol cu zahăr, un bol cu sare, un bol cu cereale (boabe de linte, porumb, fasole etc.), 3 pahare sau borcane, o carafă cu apă și o linguriță. Copilul transferă zahărul în pahar cu lingurița. Apoi toarnă apă cu ajutorul carafei sau a sticlei peste zahăr, umplând paharul pe trei sferturi. Amestecă cu lingurița și observă cum se topește zahărul. 

În același mod se va proceda cu restul ”ingredientelor”. Boabele nu se vor dizolva, ci doar se vor uda, iar copilul va observa acest lucru. Puteți folosi sare fină sau grunjoasă, pe care cel mic să o simtă. Acesta își folosește simțurile – tactil (sarea fină/grunjoasă), văzul, gustul (apa devine sărată/dulce). Jocul-experiment urmărește dezvoltarea motricității fine, a coordonării ochi-mână, a concentrării și curiozității copilului.

  1.     Traseu tuburi din carton

Acest joc stimulează văzul, auzul și simțul tactil. 

Aveți nevoie de carton tare, foarfecă, lipici sau scotch, o minge mică. 

Părinții realizează traseul, ajutați de copil. Se pot folosi și tuburile rămase de la sulurile de șervețele sau hârtie igienică. Pe o coală mare de carton se lipesc tuburile, construind un traseu. Tuburile se așază alternativ, amestecând tuburile mai mari cu cele mai mici. Unele tuburi pot fi tăiate în jumătate pentru a crea un fel de tobogan pentru minge. Traseul trebuie să fie unul prin care să poată treacă mingea. La final există un recipient în care să cadă această minge. 

Puteți folosi o cutie de conservă de tablă, o cutie de carton, un castron obișnuit. 

Jocul stimulează simțurile – auz (zgomotul pe care îl face mingea atunci când cade în recipient, zgomotele diferite pe care le face fiecare recipient), văz, tactil. Scopul este de a dezvolta motricitatea fină și imaginația copilului. Mai mult, ajută și la dezvoltarea gândirii matematice.

  1.   Joc cu bărcuțe

Copiii sunt fascinați de joaca cu apă. Aveți nevoie de bărcuțe, o cutie din plastic sau un lighean, apă călduță. Puteți folosi bărcuțe din hârtie sau de jucărie, dar și alte jucării. Copilul observă că unele obiecte plutesc, altele se scufundă.

Pe parcursul jocului acesta va observa și că temperatura apei se schimbă. Puteți adăuga și câteva picături de colorant alimentar sau guașă în apă, copilul observând împrăștierea treptată a culorii. 

Jocul este unul liber, relaxant.

  1.     Activitate senzorială cu orez

Aveți nevoie de o cutie măricică, orez, obiecte metalice, un magnet. Puneți orezul în cutie și apoi ascundeți obiectele metalice în acesta.

Copilul, cu ajutorul magnetului, va descoperi obiectele ascunse. Această activitate este una distractivă, care are ca scop sporirea atenției și a concentrării celui mic.

  1.     Înșurubăm piulițe

Aveți nevoie de șuruburi cu piulițe de diverse mărimi. Puteți colora piulița și șurubul pereche cu o culoare, iar apoi să le amestecați pe toate într-un bol. După ce îi explicați și îi arătați exact ce are de făcut, copilul va trebui să asocieze culorile și să înșurubeze piulițele pe șuruburile potrivite. 

Scopul acestui joc este ca cel mic să își însușească concepte matematice, să își dezvolte abilitățile de manipulare a obiectelor, să își antreneze răbdarea și coordonarea ochi-mâini.

 

Mulțumim mult pentru idei Ancuței Groșan, educatoare la grupa de creșă de la Heidi. Un om cald, deschis, creativ, într-un cuvânt, așa cum le-ar sta bine tuturor celor care lucrează cu cei mici.

 

Spor, micilor exploratori! 

Când încercați activitățile propuse de noi, tare ne-ar plăcea să ne arătați și nouă cât de tare v-ați distrat, trimițându-ne o poză!

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top