7 activități pentru copiii de 1-3 ani de făcut acasă cu materiale din natură

Atunci când natura nu te lasă să vii la ea, adu-o pe ea la tine!

Vremea capricioasă de vară ne ține uneori în case. Nu este imposibil să explorați natura, chiar si atunci când plouă, este nevoie doar să aveți echipamentul potrivit. 

Pentru zilele în care Mama Natură vrea totuși să nu o deranjăm și stăm mai mult acasă, soluția contra plictiselii constă în activități stimulante pentru cei mici. Toddler-ii au nevoie de timp, explicatii si creativitate. Statul acasă nu înseamnă că trebuie să vă folosiți doar de materiale cumpărate de la magazinele de hobby. 

Vă aduceți aminte de când erați voi copii – câte jocuri fascinante inventați cu ce găseați prin curte sau prin grădina blocului? Cu puțină organizare și planificare puteți să vă faceți stocul de materiale preventiv. Doar asigurați-vă că urmăriți prognoza meteo și fugiți să culegeți păpădii și frunze înainte să înceapă ploaia. Vreți ca cel mic să facă poțiuni magice, nu să le primească gata preparate, așa-i că pare mai distractiv?

Pentru a vă ușura puțin treaba – sau ca să vă facem o listă de ”cumpărături” – ne-am gândit să vă oferim 7 idei distractive și educative de activități de făcut în casă cu materiale naturale.

7 activități de făcut acasă cu materiale din natură

  1. Tablou-copăcel cu frunze și flori

Puteți aduna frunze și flori proaspete, iar cel mic va putea desena un copăcel mare cu crengi pe care să le așeze. Va simți texturile diferite, va observa nuanțele și va identifica mărimile – frunzele și florile mai mari vor trebui puse mai în spate, iar cele mici deasupra, pentru a fi vizibile. Dacă vreți să păstrați copăcelul, noi vă recomandăm să lipiți frunzele și florile cu bandă dublu adezivă. Lipiciul nu se împacă foarte bine cu ele. Totuși, avem o idee mai bună pentru a le păstra!

  1. Tablou cu frunze și flori. 

De data aceasta, un tablou în adevăratul sens al cuvântului, frunzele și florile de la prima activitate pot fi păstrate fără să se usuce și să se decoloreze. Oare câți dintre voi vă aduceți aminte de ierbarele pe care trebuia să le facem la școală? Cu ajutorul vostru, cel mic va așeza pe o folie alimentară transparentă florile, frunzele, firele de iarbă – ”averea” pe care ați cules-o din natură. 

Noi vă sfătuim să luați o folie mai mare și să le așezați doar pe jumătate, iar cu cealaltă jumătate să le acoperiți. Le puteți așeza sub formă de buchețel sau chiar ”catalog”, fiecare separat, fără să se suprapună și tadam! Aveți propriul tablou cu flori proaspete. Pentru a le păstra, le puteți transfera din folia alimentară între două foi de hârtie de copt, iar când sunt uscate, puteți reface tabloul. Asigurați-vă că faceți și câteva poze. Astfel copilul va putea compara florile proaspete cu cele uscate, va descoperi ce schimbări au avut loc.

  1. Joc cu materiale din natură. Puteți aduna împreună cu cel mic materiale precum crenguțe, fire de iarbă, flori, pietre, conuri sau frunze. Acasă, le puteți sorta pe categorii, poate chiar așezându-le în diverse recipiente pe fiecare. Acest joc este un bun prilej de a povesti despre culori, forme, texturi și dimensiuni. 
  2. Exercițiu pentru respirație. Păpădii pufoase sigur puteți găsi și în grădina blocului, dar și prin curte. Dacă vedeți că se înnorează dați o fugă până afară și adunați câteva păpădii. Exercițiul constă în suflarea pufului. Astfel, copilul exersează respirația, dar observă și puful păpădiei ”călătorind”.
  3. Ștampilare cu flori de păpădie. Dacă păpădiile nu și-au îmbrăcat încă hainele pufoase, nu e nicio problemă. Cel mic își va folosi simțul tactil, văzul și mirosul înainte de a începe ștampilarea și va inspecta floarea galbenă. Apoi, înmoaie florile în vopsea și ștampilează cu ele pe o foaie. Această activitate dezvoltă motricitatea fină, imaginația și creativitatea. Copilul învață că poate obține pete de culoare folosind materiale din natură sau obiecte din mediul înconjurător. Puteți să încercați cu frunze de mușcate sau de gard viu, copiilor le place procesul.
  4. Joc – introducerea tulpinii de păpădie în găurile unei strecurători. Scopul acestui joc constă în dezvoltarea motricității fine și a coordonării ochi-mână. De asemenea, cel mic își va antrena răbdarea. Desigur, puteți să încercați să folosiți și crenguțe sau alte flori, cu tulpina puțin mai groasă.
  5. Joc-experiment cu boabe de fasole.                                                                            Pentru a planta boabe de fasole și pentru a aduce natura mai aproape de casă, aveți nevoie de un borcan sau de un bol transparent și de vată umedă sau de un prosop de hârtie umed. Plantați boabele în borcan, iar copilul este responsabil să le ude în fiecare zi. Acesta va putea observa zilnic transformările – cum încolțește bobul, cum arată tulpina, frunzele. Dacă aveți o grădină, puteți transplanta fasolea.

 

Mulțumim mult pentru idei Ancuței Groșan, educatoare la grupa de creșă de la Heidi. Un om cald, deschis, creativ, într-un cuvânt, așa cum le-ar sta bine tuturor celor care lucrează cu cei mici.

Spor la distracție și  educație prin joacă și experimentare!

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top