Alternative există!

Dar oare avem nevoie de ele?
Dacă da, care se potrivește cel mai bine copilului meu?

other possible alternatives

În timpul cursurilor de parenting la care participă, părinții au tot felul de revelații și își pun tot felul de întrebări. Află despre educația fără recompense și fără pedepse, dar sunt nevoiți să își trimită copiii la școli la care se dau note. Află despre cum să își crească copiii independenți, dar îi trimit la școli în care dascălul și manualele dețin adevărul suprem. Află despre cum le pot stimula inteligența copiilor, dar îi trimit la școli cu materii multe, greșit explicate, băgate prea mult sau prea puțin în seamă. Lista poate continua, dar în principiu, seria interviurilor Alternative există este gândită pentru cei care cred că au nevoie de ele și pentru cei care au nevoie de un mic imbold pentru a fi puși pe gânduri.

Sir Ken Robinson explică extrem de frumos de ce sistemul actual de educație are mare nevoie de schimbare.

Până atunci, să vedem o foarte scurtă prezentare a alternativelor educaționale, urmând să dezvăluim mai multe pe parcursul seriei de interviuri Alternative există.

Sisteme educaționale alternative

Step by Step
Este cea mai răspândită și cel mai ușor acceptată alternativă educațională din România. Ba mai mult, în curriculumul național pentru învățământ preșcolar au fost adoptate principii din pedagogia Step by Step. Deși este mult prezentă în instituții de stat, există și grădinițe și școli private care au adoptat această pedagogie.

Montessori
Deși pedagogia Montessori a fost dezvoltată începând din anul 1907, a fost adoptată în România (doar în sistem privat) în 2007 când au apărut primele grădinițe Montessori. În prezent, există și școli Montessori și cursuri de formare pentru educatoare. Grădiniță / școală Montessori nu înseamnă doar modul în care sunt amenajate sălile sau faptul că sunt folosite materiale Montessori ci înseamnă personal format prin cursuri de formare acreditate. În prezent, în România doar Institutul Montessori București organizează astfel de cursuri, un curs de formare pentru educatoare costând aproximativ 6500 Euro.

Waldorf
Prezentă mai degrabă în grădinițele și școlile de stat, pedagogia Waldorf este prima alternativă educațională din România. Ca multe alte chestiuni diferite, copiii care au urmat clase Waldorf au fost priviți diferit în sensul negativ al cuvântului. În prezent, tot mai mulți părinți au înțeles pedagogia și caută clase cu profesori formați Waldorf. Asemenea pedagogiei Montessori, dascălul format în a preda conform pedagogiei este elementul-cheie într-o astfel de instituție.

Învățământul privat
A pornit cu stângul în România și încă are mare nevoie de o schimbare a imaginii. Din cauza unor universități private care au profitat de un moment propice în piața muncii și au pus accent doar pe diplomele de studii, din cauza unor oameni de afaceri care au privit grădinițele și apoi școlile ca pe un business, învățământul privat nu prezintă încă suficientă credibilitate în rândul multor părinți și uneori și dascăli. Alături de beneficiile evidente în ceea ce privește numărul de copii într-o grupă / clasă și a condițiilor materiale, multe instituții private depun reale eforturi în a urma o filozofie de educație proprie, în a educa dascăli și părinți, în a se adapta noii lumi care are reală nevoie de altfel de oameni.

Homeschooling
Da, este o alternativă. Da, se practică și în România. Da, copiii învață, de cele mai multe ori chiar aceleași materii ca la școală. Nu, nu este pentru oricine. Da, am întâlnit familii care practică homeschooling de foarte mulți ani și care sunt foarte împăcate cu decizia luată.

Dascăli adevărați
Din păcate nu reprezintă marea majoritate a dascălilor, dar ei există. Sunt acei oameni pasionați de ceea ce fac, acei oameni care luptă împotriva sistemului, acei oameni care nu se plâng de salariile mizere, de lipsa de materiale sau de amenajarea spațiilor, acei oameni care îi înțeleg pe copii, îi respectă și își doresc să le ofere mai mult decât doar informație sau doar note. Îi găsiți dacă întrebați în stânga și-n dreapta despre ei.

Revoluție
Asta ni se pare cea mai complicată cale, dar deloc imposibilă. Până una-alta, învățământul este un serviciu pe care îl plătim. Ca beneficiar am dreptul să ofer feedback și să cer ce mi se cuvine, fără să îmi fie frică de note mai mici pentru copilul meu sau certuri cu directori. Pot să îi pun pe gânduri pe câțiva oameni din jurul meu, iar la ședințele cu părinții să transformăm discuțiile administrative în discuții mai profunde. Așa au început toate revoluțiile – cu câțiva oameni și pași mărunți.

Vom publica o serie de interviuri cu revoluționari, adică cu oameni care au fost sau sunt implicați în sistemele alternative mai sus menționate.

Să-nceapă revoluția : )!

Comment ( 1 )

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top