Atasamentul Parinte - Copil, baza relatiilor sanatoase

Atașamentul Părinte – Copil, baza relațiilor sănătoase

În week-end-ul 17-18 februarie 2018 vine la București unul dintre specialiștii valoroși în psihologia copilului, Ana Muntean. Profesor universitar, Doctor, cercetător, autor a peste 10 carți și nenumărate articole în publicații, doamna Ana Muntean vine să întâlnească părinții și specialiștii bucureșteni și nu numai, cu una dintre temele de căpătâi atunci când vine vorba despre copii: Atașamentul între părinte și copil.

Atașamentul este de fapt prima relație de dragoste care apare între mamă și copil și este un înveliș protector în care se construiește copilul. Cu fiecare mamă și fiecare copil începe o poveste unică de dragoste. Istoria lor se conturează deja la finalul primului an de viață. Felul în care se desfășoară interacțiunea dintre mamă și copil va determina un tip unic de atașament care-i va construi mai departe istoria viitoarelor interacțiuni, relații de iubire și va deveni un model de a se raporta la viață și evenimentele ei.
Construirea unui atașament sănătos este esențială în dezvoltarea copilului. De fapt, reprezintă nevoia primordială a puiului de om pentru a-și achiziționa ușor și sănătos abilitățile cognitive, fizice și emoționale necesare dezvoltării sănătoase și echilibrate.

In nevoia noastra de a cunoaste si intelege de ce este important atasamentul, ce rol are el in viata copilului si a viitorului adult propunem 4 subteme de dezbatere a acestui subiect important.

Ce inseamna un atasament sanatos si de ce au nevoie copiii de un atasament securizant?
Atasament si trauma. Rezilienta.
Atasamentul copiilor/atasamentul parintilor. Cum si cand poate fi „reparat” atasamentul
Atasamentul in copilarie si manifestarile lui in viata de adult

Aceste module sustinute de Ana Muntean sunt dedicate parintilor, educatorilor, profesorilor, psihologilor si oricui are in preajma copii. Aceasta este prima din seria de intalniri cu Ana Muntean, pe tema Atasamentului.

Atasamentul reprezinta o relatie afectiva speciala, pe care copilul o construieste fata de cel\cea care-l ingrijeste. Atasamentul se dezvolta si parcurge mai multe etape de-a lungul vietii. Este un sistem viu, flexibil si influentabil.

Atasamemtul dureaza toata viata si are la baza un model internalizat de functionare a lumii, care creioneaza locul si importanta copilului in relatiile cu ceilalti si asteptarile in legatura cu comportamentele persoanelor semnificative.
Un atasament sanatos este puntea copilului catre independenta si libertate, catre autonomie, catre construirea relatiilor sanatoase pe tot parcursul vietii si este primordial in sanatatea mentala a fiecarui om.

In aceasta poveste mama este esentiala, este baza de siguranta si se numeste figura de atasament!

Cu un atasament sanatos orice copil este fericit! De ce? Securizat ca-ntr-un cocon al sigurantei si echilibrului, copilul se simte liber in a explora mediul, oamenii, relatiile. Copilul cu un atasament securizant se joaca nestingherit, este curios, liber si fericit. El are importantul beneficiu de a-si putea concentra atentia catre explorare si cunoastere, iar acest lucru ii ofera avantaje de ordin cognitiv, emotional si social. Aceasta capacitate de a-si concentra atentia catre exterior este posibila gratie relatiei de iubire si incredere pe care a construit-o pas cu pas alaturi de mama. Iar mama ii ofera sentimentul de siguranta pentru a pasi in lume, pentru a se desprinde si pentru a se desavarsi.

Cu toate acestea, nu intotdeauna este usor ca parintii sa asigure un atasament securizant copiilor! Multe din experientele trecute sau prezente din viata parintilor sau a copiilor pot schimba acest traiect lin si firesc al naturii, adica de a reusi sa ii asigure copilului echilibrul si siguranta emotionala.

Despre Ana Muntean:
Profesor univ dr si cercetator la Universitatea de Vest Timisoara, catedra de Asistenta Sociala a desfasurat o perioada lunga de timp activitate clinica in calitate de psiholog de copii.

Autoarea a peste 10 carti de specialitate printre care se numara : Psihologia dezvoltarii umane, Violență, traumă, reziliență Adopția și atașamentul copiilor separați de părinții biologici si co-autor la peste 83 de articole de specialitate aparute in tara si strainatate.
Ana Muntean este una dintre cele mai importante figuri in domeniul Atasamentului parinte- copil la nivel European si printre putinii din tara noastra, daca nu unica.
Ana Muntean este detinatoarea unui Instrument de evaluare a atasamentului la adulti, cu care a fost formata de catre autoare (Antonia Bifulco), la Londra, Attachment Style Interview (ASI).

De asemenea speciarea in evaluarea atasamentului cuprinde si aceste doua instrumente ( cu care s-a format, cu autorii lor, la New York) : Atasamentul la tineri (FFI) si Comportamentul parental in relatia cu copilul (PDI).

Mai multe despre Ana Muntean:
http://www.leaganulvietii.ro/atasamentul-parinte-copil-baza-relatiilor-sanatoase-17-18-februarie-2018/

Cost:

Pret conferinta per persoana 550 RON
Locuri limitate – In ordinea inscrierilor

In perioada 10-31 ianuarie puteti beneficia de un voucher pentru 2 persoane cu 50% DISCOUNT
CUMPARA UN BILET SI HAI CU CINEVA DRAG!

Durata conferinta: 12 ore, la care adaugam timpul necesar pauzelor de cafea si de pranz.

Unde are loc evenimentul?

Studioul Horia Bernea – Muzeul National al Țăranului Roman


Te poti inscrie la acest eveniment accesand link-ul de mai jos:
http://www.leaganulvietii.ro/inscriere-la-evenimentul-atasamentul-parinte-copil-2018-bucuresti/


Mai multe despre acest eveniment si despre cum poti plati:
http://www.leaganulvietii.ro/atasamentul-parinte-copil-baza-relatiilor-sanatoase-17-18-februarie-2018/

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top