Caracterul copiilor şi Academia Heidi la Cărtureşti

Marţi, 18 martie, a avut loc la librăria Cărtureşti la Braşov o nouă ediţie din seria atelierelor organizate de Academia Heidi în fiecare marţi de la ora 18.00. În această săptămână tema a fost “Cum formăm caracterul copiilor” şi a fost prezentată şi susţinută de Daiana Colceriu. Atelierul a fost dedicat părinţilor care au acasă copii de 1-10 ani.

Daiana este licențiată în psihologie, formator, asistent de educatoare Montessori, director de creșă și grădiniță de 9 ani. Este fascinată de copii și susține cu tărie că primii 7 ani de viață sunt cei mai importanți în dezvoltarea ulterioară a copilului.

Caracterul-academia-heidi-carturesti-parinti-copii-brasov-03

Discuţia a început cu o rundă în care fiecare participant a împărtăşit grupului definiţia proprie despre “caracter”. Am văzut că nu e o noţiune foarte uşor de definit, deşi intuitiv cam toţi avem o idee despre ce înseamnă să ai caracter.

Apoi, Daiana ne-a povestit despre un test prin care ne putem da seama de ierarhia personală a celor 24 de trăsături de caracter definite de cei care au întocmit testul. Fiecare participant a primit o listă cu cele 24 de trăsături şi a primit sarcina de a le pune în ordinea pe care ar dori să le transmită mai departe copilului său. Nici asta nu a fost foarte uşor, pentru că fiecare dintre noi am dori să transmitem cât mai multe şi cu aceeaşi prioritate.

Le-am luat apoi pe rând, pe fiecare, şi am discutat despre cum le putem inspira şi dezvolta în copiii noştri. Iată câteva exemple:

  • optimismul poate fi cultivat cu un exerciţiu în familie: seara, înainte de culcare povestiţi cu cei mici despre 3 lucruri bune care s-au întâmplat peste zi. Poate fi mai greu la început, dar după 2-3 săptămâni de exerciţiu va decurge de la sine.
  • dragostea de a învăţa e o trăsătură cu care ne naştem cu toţii. Şi pe care o putem menţine dacă ni se răspunde la “de ce-urile” copilăriei, dacă cei mari nu ţin să pară atoateştiutori şi recunosc când nu ştiu ceva, dacă împreună cu cei mari căutăm surse de răspunsuri (enciclopedii, internet, biblioteci etc.). Iar la şcoală, e foarte important să înţelegem de ce învăţăm lucruri şi la ce ne vor fi ele de folos.
  • curajul se poate cultiva dacă le explicăm celor mici că orice greşeală poate fi o oportunitate de învăţare,
  • iar perseverenţa, dacă de exemplu atunci copilul vrea să renunţe la o activitate pentru că nu îi iese aşa cum vrea el, părintele îi spune “Nu ai reuşit încă“. Acest cuvânt se pare că are puteri magice.
  • bunătatea, dăruirea se exersează de când suntem foarte mici, când le dăm de mâncare la căţei, la porumbei etc.

Tema întâlnirii viitoare va fi:

Cum explicãm religia copiilor

Marți, 25 martie 2014, ora 18:00

Acest atelier este mai degrabă o dezbatere. Nu credem că există un adevăr absolut, ca atare vă invităm să descoperim împreună moduri în care le putem explica copiilor religia, spiritualitatea sau credința.

Moderator: Daiana Colceriu. Daiana este licențiată în psihologie, formator, asistent de educatoare Montessori, director de creșă și grădiniță de 9 ani. Este fascinată de copii și susține cu tărie că primii 7 ani de viață sunt cei mai importanți în dezvoltarea ulterioară a copilului.

Atelierul se adresează părinților de copii cu vârste între 1 și 10 ani.

 

Înscrie-te

Vă așteptăm cu drag!

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top