Sondaje Academia Heidi, primul centru de educaţie din Braşov dedicat familiei

Ce credeţi că învaţă CEL MAI DES oamenii atunci când sunt pedepsiţi?

Am realizat recent un sondaj pe pagina de facebook a Academiei Heidi cu tema Ce credeţi că învaţă CEL MAI DES oamenii atunci când sunt pedepsiţi? Rezultatele le puteţi vedea aici şi în imaginea alăturată. Am invitat-o pe Anca Iordache, Aware Parenting Instructor acreditat în România de Aletha Solter, să comenteze pe marginea răspunsurilor primite de la cei care au răspuns la întrebarea noastră.

Sondaje Academia Heidi

Anca Iordache: “Îmi place că întrebarea se referă la oameni, adică atât la adulţi, cît şi la copii. Pentru că şi adulţii sunt pedepsiţi, nu-i aşa? Şi aplicarea pedepselor funcţionează la fel atât pentru copii, cât şi pentru adulţi.

Pentru început, aş invita părinţii şi adulţii să îşi amintească propriile experienţe de pe vremea când erau copii şi chiar de când sunt mari, în care au fost pedepsiţi, şi să se gândească apoi “cum m-am simţit atunci şi ce îmi doresc să fi făcut acea persoană în loc să mă pedepsească?”. Gânduri asemănătoare au şi copiii noştri.

Nu comentez situaţiile în care cei mici sunt pedepsiţi pentru că sunt “răi”, “neascultători” sau “fac prostii”, pentru că am credinţa că acele comportamente nedorite ale copiilor noştri se manifestă din motive justificate. Acest subiect, al comportamentelor provocatoare, este abordat pe larg în cadrul seminarului “Educaţie fără pedepse şi fără recompense“, pe care îl susţin.

Vreau să mă opresc acum doar asupra situaţiei în care copiii sunt pedepsiţi sub pretextul că “trebuie să înveţe că faptele lor au nişte consecinţe”. Cred că sunteţi de acord că adulţii conştientizează consecinţele propriilor fapte şi că li s-ar părea total nedrept să mai fie şi pedepsiţi pentru “a se învăţa minte” şi a nu repeta greşeala.

Observ cu bucurie că tot mai mulţi părinţi sunt conştienţi că pedepsele nu rezolvă situaţiile tensionate cu copiii lor, ci dimpotrivă acestea au efecte negative, iar sondajul Academiei Heidi vorbeşte de la sine.

Cu toate astea, foarte adesea părinţii îi pedepsesc pe copii pentru a-i discipina, gândindu-se că îi ajută să devină responsabili pentru faptele lor. Însă chiar consecinţele naturale ale faptelor lor le pot provoca copiilor tristeţe, suferinţă şi pot constitui adevărate lecţii de viaţă, fără a fi nevoie de intervenţia adulţilor prin aplicarea de pedepse.

Este foarte important ca în afară de CEEA CE ÎNVAŢĂ copiii când sunt pedepsiţi, să ţinem cont de CEEA CE SIMT copiii când sunt pedepsiţi. Ei se pot simţi neiubiţi, neînţeleşi, respinşi, furioşi, neputincioşi, manipulaţi, anxioşi şi lista poate continua. Am credinţa că niciun părinte nu-şi doreşte să provoace astfel de sentimente copilului său.

Mergând cu raţionamentul mai departe, hai să vedem ce învaţă copiii dacă asta este ceea ce simt? Că nu pot avea încredere în adulţi, că nu sunt acceptaţi aşa cum sunt ei şi mai bine mint şi se ascund, prefăcându-se a fi altfel, doar pentru a fi iubiţi şi acceptaţi de părinţi, familie, societate.

Aşa ajungem apoi ca adulti să nu mai fim NOI înşine, să nu mai ştim cine suntem de fapt, pentru că am purtat atâta vreme măştile unor personaje dorite şi acceptate de părinţii noştri, de partenerii de cuplu, de prieteni şi de societate.

Vă invit pe voi, cei care citiţi aceste rânduri, să vă acordaţi câteva minute şi să vă spuneţi cu sinceritate: ce aţi învăţat voi din pedepsele pe care le-aţi primit şi în ce fel v-a “ajutat” în relaţionarea cu o anumită persoană comportamentul autoritar al acesteia.”

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top