Copiii mei m-au ajutat să văd că am trăit într-o societate care m-a ţinut într-o cămaşă de forţă până la 30 de ani

După 24 de ani petrecuţi în sistemul educațional românesc unde a învățat că NU E SUFICIENT DE BUN, că părerea lui nu e importantă și că cea mai răsplătită activitate este reproducerea a ce ți s-a spus, după alţi 6 ani petrecuţi lucrând în mari corporaţii IT în străinătate, Andrei Tudose s-a întors în România preocupat de dezvoltarea lui personală. În 2008 a fondat evadeazacunoi.ro şi în 2012 a înfiinţat asociaţia Delivering Life, cu care provoacă evenimente memorabile. Acum știe că e suficient de bun, la fel cum fiecare din noi este în acest moment din viața lui.

Andrei-Tudose-interviu-Academia-Heidi

Academia Heidi: Dragă Andrei, eşti părinte de doi copii de ceva vreme. Cum a început rolul ăsta în viaţa ta? Te-ai pregătit? A venit de la sine? Te-a luat prin surprindere?
Andrei Tudose: Rolul de părinte l-am ales într-o zi împreună cu Oltea, soţia mea. Ne-am dat seama că tot aşteptam să se întâmple 1.000 de chestii pe care ni le dorim să fie acolo când o să apară copiii şi aceste 1.000 de chestii nu se vor întâmpla nicioadată toate … A fost doar un moment de conştientizare în care am ales să se întâmple şi … S-a întâmplat!

Academia Heidi: Care crezi că e rolul părintelui în viaţa copilului şi cum ţi se pare că e acesta privit şi asumat în societatea noastră?
Andrei Tudose: Eu cred că rolul meu în viaţa copiilor mei este de a fi acolo cu ei să îi ascult, să îi susţin în ceea ce îşi doresc ei, să fiu acolo când ating limitele lor sau ale societăţii, să văd dragostea necondiţionată pe care am primit-o cadou odată cu apariţia lor şi să mă bucur de ea oferind-o lor exact aşa cum îi este şi numele: “necondiţionat”.

Academia Heidi: Ai fost la cursuri de educaţie pentru părinţi? Am auzit de multe ori “Ce cursuri, dom’le? Ai noştri nu ne-au crescut bine şi fără atâtea cursuri şi cărţi de parenting?” Tu ce părere ai?
Andrei Tudose: Am fost la cursuri încă înainte de naştere când am învăţat cum să fiu alături de mamă şi de copil atunci când se naşte, am citit şi am fost la diverse cursuri de parenting. Dacă între generaţia părinţilor noştri şi a bunicilor noştri nu au fost schimbări majore în educaţie, între generaţia noastră şi a părinţilor noştri schimbarea este uriaşă. De aceea nu are cine să ne înveţe şi trebuie să descoperim continuu ce şi cum.

Academia Heidi: Ce înseamnă pentru tine, concret, să fii un părinte implicat şi în ce decizii legate de copii ai un cuvânt de spus? (mâncare, grădiniţă, educaţie, activităţi extra etc.)
Andrei Tudose: Înseamnă să îţi iei timp şi să îl petreci în mod dedicat şi special cu copilul tău. Înseamnă să îl asculţi şi să îi creezi spaţiul în care el să se simtă liber să îţi arate cine este şi tu ca părinte să acţionezi în consecinţă.

Academia Heidi: Cum te simţi petrecând timp cu copiii tăi şi care e activitatea voastră preferată?
Andrei Tudose: Mă simt extraordinar, mă simt iubit şi conectat cu ei. Îmi place să construiesc cu Matei şi să dansez cu Dora.

Andrei-Tudose-family-01

Academia Heidi: Ce te-au învăţat copiii tăi până acum?
Andrei Tudose:M-au învăţat că sunt oglinda echilibrului sau dezechilibrului meu interior. M-au învăţat că de fiecare dată când “au ei” o problemă trebuie să mă uit întâi la mine să văd ce problemă am eu şi dacă o rezolv la mine, de cele mai multe ori se rezolvă şi la ei. M-au învăţat că viaţa este frumoasă, atât de frumoasă cât îi dăm noi voie să fie. M-au ajutat să văd că am trăit într-o societate care m-a ţinut într-o cămaşă de forţă până la 30 de ani când am reuşit să ies din ea şi am început să învăţ să merg şi să mă mişc aşa cum îmi dictează corpul şi sufletul meu.

Academia Heidi: Eşti implicat în multe proiecte cu impact social. Ce valori vrei să le transmiţi copiilor tăi prin aceste iniţiative în particular, dar şi în mod general?
Andrei Tudose: Viaţa este un cadou pe care fiecare dintre noi îl primeşte şi să nu uite niciodată – cadourile sunt făcute să te bucuri de ele. Şi ar mai fi ceva: să nu uite niciodată că tot ce ni se întâmplă în viaţă este pentru binele nostru chiar dacă la început uneori pare contrariul. Avem nevoie doar de răbdare ca să vedem şi partea bună.

Academia Heidi: Exerciţiu de imaginaţie. Copiii tăi au împlinit 18 ani şi îţi trimit câte o scrisoare în care vorbesc despre relaţia lor cu tine şi despre impactul pe care l-ai avut asupra lor până la acel moment. Ce ţi-ar plăcea să scrie mai exact?
Andrei Tudose: Aş vrea să îmi spună că ştiu cine sunt ei, că se cunosc şi că se descoperă în continuare cu plăcere şi curiozitate; că viaţa este o bucurie pentru ei iar noi părinţii am fost acolo cu ei şi le-am creeat spaţiul să înceapă acest drum cu dragoste şi libertate.

Comment ( 1 )

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top