Cred că a fi părinte vine de la sine până la un punct, de unde, ca să devii mai bun, trebuie să te documentezi, să studiezi.

Ioana Grozea adoră să fie mămica lui Sasha. Pentru ea, rolul de mamă e cel mai frumos şi mai obositor rol din lume. Susţine cu tărie că bebeluşii trebuie ascultaţi şi respectaţi de când se nasc şi de când a devenit mămică a pus sub semnul întrebării multe din cutumele cu care suntem obişnuiţi să ne creştem copiii. 

Ioana-Grozea-interviu-Academia-Heidi

sursă foto: revista Ok Magazine

Academia Heidi: Dragă Ioana, eşti părinte de ceva vreme. Când ai început să te simţi mămică? Cum a început rolul ăsta în viaţa ta? Te-ai pregătit? A venit de la sine? Te-a luat prin surprindere?
Ioana Grozea: Am început să mă simt mămică din momentul în care mi-a ieşit testul de sarcină pozitiv. Dar sentimentul devenea din ce în ce mai puternic pe măsură ce mă apropiam de momentul naşterii, culminând cu momentul în care l-am ţinut în braţe pe Sasha pentru prima oară. Rolul de mamă vine cu multe lucruri noi pe care nu le afli decât atunci când ai parte de ele. În timpul sarcinii am citit foarte mult despre naştere şi alăptare dar până nu am născut şi nu am început să alăptez, nu am ştiut la ce să mă aştept.

Academia Heidi: Care crezi tu că e rolul părintelui în viaţa copilului şi cum ţi se pare că e acesta privit şi asumat în societatea noastră?
Ioana Grozea: Părinţii au rolul de a crea “rădăcina” copilului. Dacă rădăcina este puternică, copilul va avea o bază solidă de la care să crească în continuare ca viitor adult. Părintele este responsabil pentru principiile, aspiraţiile, atitudinea şi modelul de comportament care îşi va pune amprenta asupra dezvoltării copilului.

Academia Heidi: Ştim că ai fost la evenimente de parenting. De ce ai simţit nevoia să faci asta? Nu crezi că “a fi părinte” vine de la sine?
Ioana Grozea: Cred că a fi părinte vine de la sine până la un punct, de unde, ca să devii mai bun, trebuie să te documentezi, să studiezi. Sunt o fire deschisă, curioasă şi simt nevoia să acumulez cât mai multe informaţii despre lucrurile care mă interesează, mai ales despre creşterea copilului. Majoritatea cărţilor despre parenting pe care le-am citit mi-au confirmat principiile în care credeam. Un exemplu este cartea “Parenting necondiţionat” a lui Alfie Kohn care vorbeşte despre creşterea şi educarea conştientă a copilului.

Academia Heidi: Ce înseamnă pentru tine, concret, să fii un părinte implicat?
Ioana Grozea: Înseamnă să particip activ la creşterea şi educaţia lui. Să fiu atentă la nevoile lui, să ştie că îi sunt alături, să îl fac să se simtă liber şi în siguranţă în acelaşi timp. Un părinte implicat se informează şi îşi ascultă instinctele mai presus de sfaturile primite de la cei din jur. Ia deciziile cele mai bune pentru copil şi priveşte lucrurile pe termen lung. Un părinte implicat îi asigură copilului mediul în care acesta să îşi poată dezvolta abilităţile şi creativitatea.

Academia Heidi: Cum te simţi petrecând timp cu copilul tău şi care e activitatea voastră preferată?
Ioana Grozea: Mă simt foarte norocoasă că am un copil aşa de vesel şi uneori mă mir de cât poate să râdă. Creşte de la o zi la alta iar eu îi fac multe poze şi inventez diferite jocuri care am observat că îl distrează. Îi place să îl arunc în sus şi să îl prind de mai multe ori, râde în hohote. Îmi place să ieşim afară în port-bebe şi să îl văd ce curios şi fascinat este de mediul înconjurător. Aşteptăm să se facă mai cald şi o să îl las să se joace pe iarbă, în curte. În fiecare zi descoperă ceva nou, iar eu îi sunt alături şi ne bucurăm împreună.

Academia Heidi: Ce te-a învăţat Sasha până acum?
Ioana Grozea: De aproape 7 luni, de când s-a născut, Sasha m-a învăţat mai multe decât am reuşit eu singură în 24 de ani. M-a învăţat să iubesc necondiţionat, să fiu responsabilă, să am încredere în mine. Ştiu că pentru mulţi e mai grea viaţa cu copil decât fără, dar pentru mine a devenit mai uşoară. Asta pentru că acum mi-am dat seama ce contează cu adevărat şi pe ce să mă focusez, şi m-am eliberat de toate preocupările mărunte şi consumatoare de energie.

Academia Heidi: Ce valori ţi-ar plăcea să îi transmiţi copilului tău şi cum faci concret lucrul ăsta?
Ioana Grozea: Cel mai concret mod în care pot să îi transmit valorile în care cred e să fiu eu acel exemplu pentru el. Sasha este crescut cu afecţiune şi respect şi sunt covinsă că va avea un sistem puternic de valori. Am încredere în el şi vreau să ştie asta mereu, ca să fie şi el la rândul lui încrezător şi curajos. La noi în casă se glumeşte des şi este o atmosferă relaxată şi cred că aşa va fi şi el, cu simţul umorului, relaxat şi pozitiv.

Academia Heidi: Ştim că ai făcut multe alegeri “altfel” în ceea ce priveşte creşterea şi îngrijirea lui Sasha. Scutece textile, babywearing, autoînţărcare… Ce te-a determinat să faci alegerile astea?
Ioana Grozea: Scutecele textile le-am descoperit în sarcină şi m-au convins din prima. Eram hotărâtă să facem alegeri cât mai naturale, şi având atâtea argumente pro textile am ales să le folosim pentru funduleţul preţios a lui Sasha : ). Despre babywearing pot să spun că am devenit fană de dinainte să fiu însărcinată, când călătoream foarte mult şi vedeam mereu mame care îşi purtau copilul. Mă uitam cu drag şi îmi imaginam cât de bine e şi pentru mamă şi pentru bebe să fie lipiţi. Ni se potriveşte perfect această metodă. Alăptarea este cea mai frumoasă experienţă pe care am trăit-o. La început m-am gândit că o să alăptez aşa cum auzisem şi în jurul meu, 6 luni – 1 an. Dar pe măsură ce a trecut timpul a început să îmi placă din ce în ce mai mult şi o să îl las pe el să decidă când nu mai vrea să fie alăptat. Fiecare alegere pe care am făcut-o are mica ei poveste care ne-a adus unde suntem acum.

Academia Heidi: Exerciţiu de imaginaţie. Sasha a împlinit 18 ani şi îţi trimite un mesaj în care vorbeşte despre relaţia lui cu tine şi despre impactul pe care l-ai avut asupra lui până la acel moment. Ce ţi-ar plăcea să scrie mai exact?
Ioana Grozea: Mi-ar plăcea să ştiu că este fericit şi recunoscător, indiferent ce va face la momentul respectiv. Că este entuziasmat de ce urmează de acum încolo, că se bucură că am crezut în el şi l-am încurajat să îşi urmeze visele. Ştiu că o să am o relaţie frumoasă cu Sasha şi orice mi-ar spune într-o scrisoare la 18 ani, probabil îmi vor da lacrimile : ).

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top