Educație cu sens unic: Cum a fost la Conferința Motivațională M.A.M.A. – Ediția a 6-a, mai 2020

Cum a fost la Conferința Motivațională M.A.M.A. – Ediția a 6-a: Educație cu sens unic

În ultima joi din luna mai a avut loc Conferința Motivațională M.A.M.A. A 6-a ediție a Conferinței a avut loc de această dată pe Zoom, online, pentru a putea conecta toate cele 50 de participante. Pentru a facilita comunicarea, pentru a ne oferi șansa să învățăm una de la cealaltă și să împărtășim experiențe. Tema conferinței din anul acesta a fost ”Educație cu sens unic”, bazându-se pe alegerile pe care ar fi bine să le facem de fiecare dată când ajungem la o răscruce de drumuri – trebuie să ne alegem calea cu ajutorul lucrurilor pe care le știm și le-am învățat, în funcție de Educația pe care o avem sau pe care vrem să o dobândim.

         Cele 5 invitate care ne-au oferit inspirație și feminitate provin din medii educaționale sau conexe educației și primul lucru pe care l-am învățat a fost faptul că Educația nu trebuie să se oprească niciodată. Noi, părinții, putem învăța de la cei mici și să creștem astfel odată cu ei. Dana Lupșa, fondatoarea Asociației Happy Moms, a afirmat că ea crede în educație pe parcursul întregii vieți.

 

            Învățarea – stimă de sine, experiențe, conectare, curaj

            Ne-a plăcut tare mult când Alexandra Bădiță a spus că atunci când învățăm ne crește stima de sine. Stima de sine este felul în care noi ne percepem pe noi înșine, baza întregii noastre dezvoltări personale. Așadar, învățând nu numai că descoperim și aflăm lucruri noi, ci ne și ajutăm să devenim mai încrezători, mai stăpâni pe sine. Exact, și noi, părinții, încă avem multe de învățat! Atuul celor mici este curiozitatea, iar cei mari au atât de multe lucruri de învățat de la copiii lor încât nici nu știm de unde să începem. Această curiozitate îi îndeamnă pe aceștia să învețe constant, iar noi, fiind părtași la întregul proces de învățare, cel puțin în primii ani de viață, învățăm, descoperim și ne reinventăm. 

Alt aspect important este faptul că nu trebuie să învățăm pentru nimeni altcineva decât pentru noi înșine. Învățăm pentru a ne impresiona, iar practicarea unui lucru nou timp de doar 10 minute pe zi ne poate ajuta să ducem stima de sine la un nivel atât de înalt încât nu ne va vine să credem. Pentru a monitoriza progresul este recomandat să notăm la sfârșit de săptămână, dacă nu chiar mai des – atunci când ne permite timpul – realizările noastre. Acest mic jurnal al realizarilor, acțiunea de a scrie cu pixul pe hârtie, ne oferă și mai multă claritate și ne ajută să ne mobilizăm să ne îndeplinim scopurile. Scrisul este terapeutic și astfel ne putem vindeca anumite răni din trecut. 

Vorbind de stima de sine, cei mici și-o formează până la vârsta de 10-15 ani, atunci când emoțiile lor sunt libere și sunt în plin proces de descoperire și educare. Un alt exercițiu mai mult decât benefic este să ne vorbim nouă, dar și copiiilor noștri și tuturor celor din jur folosind cuvinte pozitive. Apelând la compasiune și acceptare, vei primi la schimb sprijin necondiționat în procesul tău de educare, indiferent de vârstă.

Poate că te întrebi care este cel mai bun profesor, atât pentru tine, cât și pentru cei mici. Care este cel mai bun mod de a vă reinventa, indiferent de etapa vieții în care vă aflați? Așa cum a spus Violeta Daniela Nedelcu, profesoară de limba română, Experiența este cel mai bun profesor! Poezia are legătură cu viața reală, dar experiențele proprii bat literatura. Desigur, una dintre experiențele cele mai longevive este școala, o călătorie minunată care oferă experiențe de viață. Școala ne face să râdem, ne ajută să punem întrebări fără frică, ne ajută să aflăm lucruri, să ne mirăm și să devenim prieteni. Copiii, elevii, trebuie tratați ca pe ființe umane libere și independente, pentru a se dezvolta armonios și fără teamă.   Conectarea între elevi și profesori este extrem de importantă pentru a forma o legătură autentică, pentru a câștiga încredere și pentru a facilita educația fiecăruia. 

De exemplu, o zi din săptămână este dedicată emoțiilor, lecțiilor de comunicare, construirii acestei relații cu elevii. Exercițiul începe cu ”Haideți să ne imaginăm că…” – nu există răspunsuri greșite sau corecte, există doar rezolvări, trăiri, gânduri care îi fac pe elevi să se apropie de profesor și să prindă drag de învățare, să își dorească să își continue educația întreaga viață.

Totuși, pentru a crea experiențe și conexiuni, trebuie să avem curaj. Cu siguranță, ai auzit de Bookster și de felul în care promovează lectura. Ceea ce sigur nu știai este că Iulia Ghiță, content manager la Bookster, spune ceea ce multora le e frică să afirme. Noi trebuie să ne scriem propriile scenarii, să le rescriem pe cele care nu ne onorează și să îi învățăm pe copii să fie curajoși. Școala și familia oferă, de cele mai multe ori, răspunsul corect la orice întrebare, dar trebuie să ai curaj pentru a-ți alege calea. Uneori să ai curaj înseamnă să treci de la o meserie sigură și bănoasă la una care te face să te simți cu adevărat împlinită.

A fi fericit cu tine și a te simți împlinit înseamnă chiar să îi ignori pe cei din jur care nu îți aduc valoare. Ada Țerea a povestit cum colegii o considerau tocilară, dar cum 25 de ani mai târziu a început să îi placă acest apelativ. De ce? Pentru că a avut curajul să afirme că da, ei îi place să învețe, îi place să fie educată. Ada crede și ea în valoarea experiențelor în favoarea bunurilor materiale. Născute din curaj, toate visele, planurile, eșecurile sunt experiențe conștiente care ajută un om să devină cea mai bună versiune a lui. Fie că te încurajezi pe tine, fie că ai grijă ca cel mic să înțeleagă valoarea experiențelor, fiecare experiență vine cu o lecție care trebuie învățată pentru a-ți putea continua drumul lin, presărat de Educație. 

Cum ne învățăm copiii să învețe corect?

Una dintre problemele principale cu care se confruntă cei mai mulți părinți este calitatea educației pe care o oferă celor mici. În cazul mămicilor, așa cum a susținut Alice Năstase-Buciuta, drumul spre înțelesuri și adevăruri este mult mai scurt odată ce ai copii. Atunci când ești pregătită să accesezi aceste adevăruri din interiorul tău le vei putea oferi și lor Educație la superlativ, trebuie doar să ai încredere în tine! Preocupați ca părinți de felul în care învață copiii noștri, trebuie să învățăm și noi la rândul nostru să ne canalizăm energia asupra procesului de învățare al copiilor. Primim și noi un premiu – propria noastră învățare! A învăța înseamnă a trăi, a călători pe drumul spre regăsirea sau întărirea stimei de sine. Învățarea este firească, iar copiii conștientizează de cele mai multe ori acest lucru mai bine decât noi, datorită curiozității lor definitorii. Ne învățăm copiii să învețe corect atunci când învățăm și noi odată cu ei, pe tot parcursul vieții.

Ce îi înveți pe copii astfel încât să le oferi o șansă în plus să fie fericiți?

Tot Alice ne-a povestit despre cel mai frumos răspuns pe care ea l-a primit de la scriitoarea Petronela Rotar la întrebarea pe care a adresat-o de-a lungul timpului tuturor interlocutorilor ei: Ce îi înveți pe copii astfel încât să le oferi o șansă în plus să fie fericiți? ”Pentru a avea copii fericiți trebuie să fim noi înșine fericiți.” Fericirea este cel mai frumos lucru de pe Pământ, iar acest răspuns ne face să conștientizăm faptul că cei mici învață de la noi nu numai cum să învețe, ci învață de la noi și cum să fie fericiți. 

Așa că, dragi părinți, înarmați-vă cu iubire, admirație (în loc de invidie) și stimă pentru propria persoană, căutați-vă fericirea de dragul copiilor! Copiii noștri merită să aibă părinți fericiți drept modele.

La tombola de la finalul conferinței, am oferit drept premiu, un curs la alegere din oferta noastră din următoarea perioadă. Pentru toți cei care sunteți deschiși și credeți că încă mai puteți învăța lucruri noi, vă așteptăm online!

Avem cursuri pentru părinți, dar și pentru copiii de 4-14 ani vorbitori de limba română de oriunde din lume și abia așteptăm să ne cunoaștem!

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top