Cum şi când le povestim copiilor despre sexualitate şi despre corpul lor

La întâlnirea de la Clubul părinţilor Heidi ne-am dat seama că suntem o generaţie ai căror părinţi nu ne-au vorbit aproape niciodată despre sex! A fost un subiect tabu în cele mai multe dintre cazuri şi sursa de informaţii au fost colegii, prietenii mai mari sau cărţile.

Din informaţiile bazate pe dovezi ştiinţifice pe care le avem acum la dispoziţie, am aflat că putem să le povestim copiilor despre sexualitate în funcţie de vârstă şi că putem începe chiar de la vârsta de 1 an. Cei mici încep să devină conştienţi de diferenţele dintre fete şi băieţi în jurul vârstei de 3 ani. Încep să întrebe despre asta şi despre cum se fac copiii. Povestea cu barza, “eşti prea mic(ă) să înţelegi”, “e ruşine” nu îşi au locul atunci când vrei să construieşti o relaţie de încredere cu copilul tău.

Masturbarea (subiect delicat!) e folosită de copiii mici drept comportament de control în situaţii emoţionale intense (apariţia unui frate, dispariţia cuiva drag, etc.)

Cum vârsta la care adolescenţii îşi încep viaţa sexuală e din ce în ce mai mică, menstruaţia, mecanismele umane de reproducere, contracepţie şi bolile cu transmitere sexuală sunt alte subiecte de lămurit cu tact.

Din discuţii a reieşit că bărbaţii par mult mai puţin dispuşi să susţină o astfel de discuţie cu copiii lor. Pentru ei dar şi pentru mămici, bunici, iată câteva cărţi utile pe această temă găsiţi mai jos.

Următoarea întâlnire de la club va avea loc pe 27 februarie şi va avea tema “Cum obţinem ce dorim de la soţii noştri”.

Vă aşteptăm!

No Comments

Comments are closed.

To Top