Interviuri cu parinti

“Curajul de a merge contra trend-ului e una din valorile pe care vreau să le transmit copiilor mei”

Nandor Santa, tătic al unor 3 copii minunaţi şi directorul Şcolii Jules Verne, prima şcoală privată din Braşov a fost luat la întrebări de reporterii noştri în cadrul interviului academic din această lună.

Interviuri cu parinti

Academia Heidi: Dragă Nandor, studiem mulți ani la școală ca să ne pregătim pentru job, dar rolul de părinte e privit de multe ori ”de la sine”. Ce părere ai despre cum se pregătesc în general oamenii pentru rolul de părinte?
Nandor Santa: Societatea românească este orientată către performanță, așa cum se întâmplă în mai multe țări din Europa. Prin performanță însă se înțelege performanță financiară din punctul de vedere al Statului. Nici un stat nu își dorește să aibă mămici casnice sau tătici casnici, care să se ocupe de copii. Cifrele ne explică de ce, fiecare salariat plătește impozite pe salarii de 85%, (inclusiv suma pe care o plătește angajatorul), dacă mai adăugăm și TVA-ul care se pierde instantaneu la orice achiziție ajungem la dări de peste 100%. Așadar statul va continua să promoveze întoarcerea părinților la lucru cât mai curând posibil. Se ascunde faptul că, creșterea unui copil nu este un hobby, care se practică în timpul liber. Câte mămici se întorc la serviciu, și plătesc pe alții să stea cu copilul lor, chiar dacă și-ar permite să rămână casnice câțiva ani. Copii noștri nu ne cer mai mult de 12-14 ani din viață. Sunt cei mai importanți ani, legăturile părinți-copii se formează în această perioadă, nu la 16-17 ani. Cred că rolul de părinte este minimizat de către un sistem care nu își dorește să aibă cetățeni sofisticați şi nu cred că am văzut campanii în care să fim îndemnați să ne documentăm și să ne perfecționăm ca părinți. Nu am auzit de campanii care să recomande părinților, ca măcar unul dintre ei să rămână alături de copii timp mai îndelungat. În schimb auzim despre carieră, iar părinții care au rămas să crească copiii timp mai îndelungat sunt văzuți adesea ca niște outsideri.

Academia Heidi: Cât de implicat te consideri în educația celor mici?
Nandor Santa: Nivelul de implicare în educația copiilor mei nu este unul de care să fiu foarte mândru. Nu am reușit să aloc timp suficient pentru ei, însă am reușit să înființez Școala privată Jules Verne, care a fost autorizată anul trecut. Prin acest proiect am avut ocazia să stau de vorbă cu foarte mulți profesioniști în educație, pasionați de ceea ce fac. Am învățat foarte multe. Văd cum învățătoarele noastre au un randament mult superior față de rezultatele pe care le am eu deoarece procesul de educație nu este deloc unul simplu. Contează foarte mult limbajul, modul de lucru și timpul pe care l-au investit să pregătească strategia, materialele și jocurile. Sunt hotărât să aloc mai mult timp educației copiilor mei.

Academia Heidi: Cu ce crezi că ar trebui să ne echipeze cei 7 ani de-acasă?
Nandor Santa: Cei 7 ani de acasă ar trebui să ne echipeze cu încredere în noi și în cei din jurul nostru (această calitate va aduce și un comportament amabil și cooperant).

Academia Heidi: Ce valori vrei să le transmiți tu copiilor tăi și cum faci concret lucrul ăsta?
Nandor Santa: Încredere: sunt alături de ei pentru proiectele noi pe care le inventează, le ofer cât mai des ocazia să decidă singuri. Îi susțin activ în deciziile luate. Curajul de a merge contra trend-ului: nu dau ca și exemplu alte persoane sau situații, scot în evidență faptul că toată lumea are dreptul să ia o decizie proprie. Chiar și ei. Creativitate: au dreptul să greșească, nu tratez greșelile ca un lucru negativ, care ”Să nu se mai întâmple!” O mentalitate financiară care să permită acumularea de venituri pasive cât mai devreme în viața lor. Avem banca familiei cu o dobândă foarte atractivă, căutăm proiecte care să genereze venituri mai mari decât banca. Copii trebuie să se obișnuiască cu ideea că este OK să ai bani cash și să vadă cum se pot pune la lucru banii pe care ii ai. Alimentație sănătoasă: am schimbat totalmente obiceiurile alimentare din familie, am mers pe principiul ”Don’t be afraid that they will not listen to you, but be afraid that they will follow you!”. Doresc ca cei mici să aibă o pasiune pentru mișcare, facem sport împreună cât mai des posibil.

Academia Heidi: Cum te simți petrecând timp cu copiii tăi și care sunt activitățile preferate?
Nandor Santa: E o plăcere să stăm de vorbă, fiecare dintre ei are foarte multe de spus. Îmi place foarte mult să le citesc. Când sunt alături de ei am senzația că nu trece timpul degeaba.

Academia Heidi: Ce ai vrea să învețe copiii tăi de la tine și ce ai învățat tu de la ei până acum?
Nandor Santa: Aș vrea să le ofer o educație financiară care să le permită să petreacă mult mai mult timp cu familiile lor la vârsta mea. Copiii mei și soția mea mi-au reamintit cum arată o îmbrățișare sinceră și adevărată.

Academia Heidi: Ce ți-ar plăcea să spună copiii tăi despre relația dintre voi atunci când or fi de vârsta ta?
Nandor Santa: „Relația mea de încredere și suport, pe care am avut-o cu parinții mei, mă ajută să trec peste greutățile pe care le întâmpin.”

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top