Curs de alaptare la Academia Heidi

Curs de alăptare: cum ne pregătim pentru succes

Curs de alaptare la Academia Heidi

Ieri a avut loc la Academia Heidi cursul de alăptare susţinut de Crina Coliban. Crina este consultant in alăptare format de Claudia Bider Heim la White Cross Foundation. S-a hotărât să se specializeze în acest domeniu după ce a primit sprijinul unui consultant în alăptare fără de care nu ar fi reușit să alăpteze. Pentru că a conștientizat că rolul acestui consultant în viața ei și a fetiței ei a fost esențial, a decis să ofere sprijin, la rândul ei, femeilor care doresc să alăpteze.

Cursul se adresează femeilor însărcinate, proaspetelor mămici dar şi partenerilor acestora. Cele două ore sunt pline de informaţii relevante despre alăptare, susţinute de ultimele dovezi şi studii ştiinţifice din domeniu. Explicaţiile sunt logice şi pornesc de la perspectiva fiziologică a proceselor legate de alăptare atât din punctul de vedere al mamei cât şi a bebeluşului.

Sigură pe ea şi pasionată de ceea ce face, Crina a demontat pe rând multe mituri despre alăptare. “Nu am destul lapte”, “Nu am sânii formați”, “Bebelușul nu vrea să sugă”, “Laptele praf e același lucru”, “Am pierdut laptele” etc. sunt bagaje pe care mămicile le-au abandonat ieri la Academie. La fel, întrebările şi temerile lor legate de “furia laptelui”, mastită, dietă, durata alăptării, semne că bebeluşul primeşte suficient lapte, pompe de sân şi-au găsit răspunsuri şi lămuriri.

După cum spunea şi Crina, credem şi noi că toate sfaturile şi informaţiile eronate despre alăptare sunt date de foarte puţine ori cu intenţii rele de către personalul medical, rude, prieteni etc. Lipsa de informaţie actualizată şi bazată pe dovezi ştiinţifice, înţelegerea precară a mecanismelor fiziologice din spatele acestui proces şi a avantajelor sale pentru mamă şi pentru bebeluş, sau pur şi simplu doar generalizarea experienţei proprii pot duce de multe ori la probleme în alăptare şi chiar la o înţărcare prematură.

Corpul mamei e echipat cu tot ce e fiziologic nevoie pentru alăptare. Ideile preconcepute, miturile, îndoielile şi fricile adânc înrădăcinate în psihicul femeii pot avea însă un foarte mare impact asupra fiziologicului. Ajutorul unui specialist în alăptare e foarte preţios şi poate face diferenţa dintre succes şi eşec. Pentru orice sfaturi legate de alăptare vă încurajăm să apelaţi la consultantul în alăptare cu încredere. Medicul pediatru, medicul de familie, medicul obstetrician sau neonatolog nu sunt persoanele de contact potrivite decât doar dacă s-au specializat în acest domeniu.

Iată şi câteva din impresiile culese ieri:

Andreea – viitoare mămică: Wow! Pentru mine a fost mai mult decât m-am aşteptat. FELICITĂRI! Voi recomanda cursul cu cea mai mare căldură. E foarte folositor, conţine multe informaţii noi şi utile, iar atmosfera este una foarte relaxată.

Monica – viitoare mămică: Mă simt foarte încurajată. Am aflat că există soluţii pentru toate problemele care pot apărea în alăptare. Mă bucur că am participat la curs şi am cunoscut un consultant în alăptare care împărtăşeşte informaţii pertinente şi utile şi care e capabil să ofere încredere şi suport.

Diana – mămică însărcinată cu al doilea copil:  Eu m-am simţit foarte bine. Sunt un pic necăjită pe mine însă, din cauza felului în care au decurs lucrurile la primul copil. O mămică aşa ca şi Crina, a putut să se informeze temeinic şi să se pregătească pentru cel mai important om din viaţa ei: puiul ei. Eu am făcut multe lucruri pentru că “aşa se face”, “aşa mi-a spus asistenta”, “aşa am văzut în maternitatea de stat”. Eu nu mi-am luat responsabilitatea cam pentru nimic şi, deşi ştiu că nu sunt medic şi că nu trebuie să mă bag în treburile acestuia, în ceea ce priveşte copilul meu şi alăptarea trebuia să ştiu să CER anumite lucruri, să mă asigur că le pot primi la momentul naşterii sau după. Asta mi se pare extrem de important pentru o viitoare mamă: să stie clar ce are nevoie şi să se asigure, cu personalul din maternitate, cu medicul, cu moaşa sau doula, că va avea parte de acele lucruri. Iar Crina a punctat foarte bine asta şi a demontat destul de multe mituri. Eu sincer, aş mai merge la un curs de-al ei, tot pe alăptare, poate mai facem o întâlnire cu întrebări deschise. Iar suportul de curs îl voi citi şi reciti până voi simţi tot.

Următorul Curs de alăptare la Academia Heidi va avea loc în curând. Până când vom anunţa o dată exactă, le aşteptăm pe (viitoarele) mămici la grupul de suport în alăptare La Leche League Braşov care va avea loc vineri, 28 iunie, între orele 10.00-12.30 şi la care intrarea este gratuită.

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top