Copiii îşi ridică privirea din lumea lor şi te ascultă când vorbeşti limba lor: JOCUL. Vino la seria de evenimente Joc şi Emoţii care are la bază filozofia de Playful Parenting a lui Larry Cohen şi învaţă cum să te joci cu copilul tău, astfel încât relaţia voastră să fie mai caldă, mai apropiată şi mai veselă.

Academia-Heidi-conferinta600

Detalii serie de evenimente

[divider]

Cui se adresează: părinţilor, bunicilor, bonelor, cadrelor didactice

Trainer: “Sunt Otilia, mamă a trei copii haioși care mă fac să râd, să plâng în hohote, să mă înfurii și să țip, să mă simt vinovată, să mă întristez. Și care îmi arată în fiecare moment cât de frumoasă e lumea. Copii datorită cărora eu încerc să mă schimb în fiecare zi. O să povestesc mult aici despre păpușile mele. Sunt trainer de parenting, specializată pe Playful Parenting și Rivalități între Frați, pentru că sunt topită după copiii mei și după toți ceilalți copii care există în lume. Și pentru că admir părinții din tot sufletul, pentru că își dedică viața copiilor lor și fac tot ce le stă în putință pentru a-i face fericiți. Mai sunt și financial trainer la BPP, serviciul meu drag unde am crescut și care mi-a dat, pe lângă bucuriile profesionale, și multă libertate de a fi împreună cu copiii mei. Pe lângă mamă și trainer, sunt și studentă la psihologie, la Open University. Mă fascinează tot procesul emoții-sinapse-neuroni etc. Și vreau să îmi amintesc să fiu și soție… pentru mine e rolul pe care îl uit cel mai usor. De alte roluri nu mai știu chiar acum. Ba da, să nu uit de copilul din mine!!”

Mai multe despre Otilia găseşti pe pagina emisiunii Totul despre mame şi pe blogul ei.

Temele seriei Joc și Emoții:

.

Înscrie-te

Subiectele abordate:

Jocul în relaţia copil-părinte: apropiere, încredere, vindecare

 • Despre Playful Parenting ca mod de relaţionare cu copiii
 • Limbajul şi funcţiile jocului
 • Mecanismul râsului şi chicotelilor: împortanţa lor în viaţa emoţională a copiilor (şi adulţilor!)
 • Conectarea şi sistemul limbic al creierului
 • Ciclul Conectare-Deconectare-Reconectare
 • Timpul special cu copilul
 • “Cupa ataşamentului” – decodificarea comportamentului negativ
 • Aptitudini de joc-fantezie pe care părinţii le pot dobândi în timpul conferinţei

—> jocuri de inversare de rol
—> jocuri de putere
—> jocuri de creştere a încrederii în sine

Sexualitate, minciuni, promisiuni, competiție, stimă de sine (despre cum întâmpinăm situaţiile mai dificile prin care trec copiii noştri, atât de normale pentru etapele lor de dezvoltare)

 • Mica anatomie a creierului legat de ciclul Gânduri – Emoţii – Comportament
 • Despre puterea copiilor (surse de putere ale copiilor, jocuri de putere)
 • Cum primim NU-ul copiilor
 • De ce mint copiii
 • Cum înțelegem și cum întâmpinăm competitivitatea copiilor
 • Cum îşi recapătă copiii puterea şi stima de sine în urma unor împrejurări care au lăsat răni
 • Playful Parenting în situaţiile în care copiii se simt izolaţi
 • Cum le vorbim copiilor despre sex
 • Cum abordăm jocurile uşor… ‘sexuale’ ale copiilor
 • Despre cuvintele urâte şi cum întâmpinăm situaţii precum ‘Tati, te urăsc!’ sau ‘Mami, eşti o proastă’
 • Despre fetiţe şi băieţei; jocurile stereotipe

.

Plânsul copiilor și crizele de furie: cum le înțelegem și cum le gestionăm

 • Marele Plâns și Limitele
 • Plânsul şi crizele de furie: ce ne spune neuroştiinţa despre ele? Scurtă descriere a mecanismului plânsului
 • Anatomia creierului legată de emoții
 • Cum vindecă lacrimile stresul emoțional acumulat în corp, care, dacă nu este eliberat printr-un mecanism fizic (râs, plâns, tremurat, oftat, criză), somatizează în boli
 • Miorlăielile: cum le transformăm într-un plâns bun sau într-un râs binefăcător
 • Cum reacționăm la crizele de furie de acasă, de la grădi, de la şcoală, din supermarket
 • Trei situaţii dificil de acceptat pentru adulţi atunci când copiii plâng aparent fără motiv: după momentele de conectare, în situațiile de tranziție și broken cookie
 • Cum punem limite copiilor astfel încât ei să se elibereze de tensiuni și (uneori) să coopereze.

.

Fricile copilăriei 
Teama este una dintre cele şase emoţii cu care ne naştem. Toţi copiii o simt. Omul se eliberează de teamă prin râs, prin tremurat şi… prin plâns.

 • Cum se simte frica la nivelul corpului şi la nivel emoţional
 • Fricile copiilor și cele trei reacții ale ființei umane la frică: fight, flight sau freeze
 • Jocuri când copiilor le este teamă de un personaj de poveste, de o idee, de fantome, de o persoană anume, de un sport, de alţi copii, de oameni mari…
 • Cum reducem nivelul fricii: cum le explicăm copiilor despre frica lor, exerciţii de concentare şi mindfulness pentru a depăşi anxietăţile
 • Anxietatea de separare: cât e a copiilor și cât e a noastră
 • Cum pregătim copilul pentru intrarea la grădiniţă / şcoală
 • Teama de moarte: cum abordăm subiectul morții cu copiii noștri
 • Listening Partnership cu tema: o frică care nu ne dă pace (perechi de 2 sau 3 persoane, câte 5 minute fiecare)

.

Galerie video

[divider]

[youtube height=”400″ width=”600″]http://www.youtube.com/watch?v=DJT_bOYlrVI[/youtube]
.

Galerie foto

[divider]

[gdl_gallery title=”Playful Parenting” width=”140″ height=”140″ ]

Impresiile participanţilor

[divider]

Elena Loghin: Playful Parenting se învaţă, la Braşov, la Academia Heidi

Ione: Otilia este o mămică minunată, care ne-a uns la suflet, ne-a răscolit şi ne-a pus pe gânduri. A fost un altfel de curs, faţă de cele cu care eram obişnuită, adică nu unul din cele cu multă stricteţe şi teorie.
Băieţelul meu a început să beneficieze de cele învăţate de mine. Probabil multe le ştiam de la alte mămici, dar până în weekendul acesta nu le-am dat atât de multă importanţă. Câteva din concluziile mele:
– Copii noştri sunt deştepţi, vor limite şi ştiu diferenţa dintre realitate şi fantezie
– Jucaţi-vă cu păpuşile/papiţoii de pluş pentru a-i ajuta să vă transmită dorinţele lor
– Câteodată mai trebuie să şi plângem fie că suntem copii, mamici sau tătici
– Şi ultima, mă voi înscrie la cursul de comunicare non-violentă pentru cupluri!

Alina: Un curs cu o femeie minunată, care te face să te simţi “uman”. Un curs care pe mine personal m-a ajutat să-mi văd partea bună, să o descopăr şi să învăţ că e ok să fii uman şi să pui limite copiilor, că nu e ruşinos să te maimuţăreşti în public şi că e ok să pui pe prim plan sentimentele copilului tău!

Mona-Lisa: Otila este o mamă super, a trei copii şi e extraordinar să o asculţi să vezi cum anume poţi aplica teoria în relaţia cu copilul tău. Este foarte sinceră şi deschisă, povesteşte mult din experienţa ei personală. Eu mă bucur foarte mult că am fost la curs!

Mirela: Nu poţi înţelege Playful Parenting decât dacă participi la un curs. Nu cred că, personal, o să pot convinge pe cineva să adopte playful parenting sau attachement parenting. Personal, este o experienţă pe care o să o repet ori de câte ori voi avea ocazia.

Bianca: Am mai multe întrebări decât înainte : ). Mi-a deschis ochii, acum pot să descifrez mai uşor mesajele copiilor. Mi-am dat seama că am procedat greşit de multe ori în relaţia cu copiii.

Monica: A fost un curs super bun cu multe informaţii utile pentru mine şi pt copilul meu. Îl recomand şi la alte familii. Este un “must have!” Mai ales pentru părinţii care vor să îşi crească copiii sănătoşi mental şi liberi.”

Alexandra: În primul rând e un concept cu totul nou şi deosebit care pe mine, personal, cred că mă va ajuta mult. Cred că merită să participi la acest curs chiar dacă nu vei aplica aceste concepte. Este o experienţă foarte utilă pentru a avea o alternativă.

Anca: Am fost la cursul ăsta în weekend şi îţi spun sincer că merită să mergi şi tu. E genul de curs care îţi deschide ochii cu provire la lucrurile din jurul nostru şi nevoile copiilor noştri. Poţi să înţelegi mai bine ce simte şi ce doreşte copilul.

Raluca: M-a ajutat pentru că aveam dileme legat de felul în care mă port ca părinte şi-mi doream să ştiu ce pot să îmbunătăţesc. Am învăţat cum să tratez traumele şi nu m-aş fi gîndit că prin joc copiii se eliberează.”

Florenţa: A fost un curs la care, pentru prima dată am aflat foarte multe lucruri legate de emoţii şi nu de comportamente. M-a ajutat mult să îmi înţeleg mai bine copilul şi să îl accept cu uşurinţă crizele şi părţile care mie îmi plac mai puţin.

Raluca: O experienţă foarte plăcută care te poate ajuta în rezolvarea diverselor situaţii de criză. În primul rând am înţeles că o situaţie de criză nu e întotdeauna o situaţie grea, este poate o situaţie care te poate ajuta să identifici şi să rezolvi o anumită problemă. Am observat deja la copiii mei primele reacţii şi sper ca terapia prin joc să îşi atingă scopul!

Gabriela: E un curs care m-a făcut să îmi pun multe întrebări, să mă gîndesc la aspecte şi puncte de vedere la care nu mă gândisem. Este interesant, inovator. Mi-a plăcut. Am nevoie de timp să procesez înformaţiile primite şi să mă gândesc la ce e aplicabil pentru noi. A fost o experienţă frumoasă.

Elena Loghin: 1iunie cu Playful parenting şi cu Otilia Mantelers la Braşov

Oltea Tudose: Cursul Playful Parenting e grozav! Otilia e grozavă! O să vă placă mult şi o să luaţi acasă imediat experienţa empatiei de care toţi avem nevoie ca de aer. E cu adevărat ceva ce vă va face viaţa mai uşoară, mai frumoasă, mai empatică între voi şi copiii voştri. Veţi începe să înţelegeţi limbajul copiilor, joaca lor, veţi putea să îi ajutaţi să treacă de momentele grele prin care trec uneori. Veţi pune în practică empatia şi de aceea se potriveşte extraordinar de bine cu cursul “educaţie empatică” pe care îl ţine Monica Reu. Ar fi chiar potrivit cursul Monicăi înainte de “playful parenting” dar nu vă lăsaţi opriţi de asta! Faceţi orice ca să înţelegeţi mai bine şi mai uşor ce vă spun copiii voştri, că au atâtea să ne spună şi noi de foarte multe ori ne-am pierdut antrenamentul de a auzi ce ne spun ei, cu limbajul lor “codat”.

Andreea Ursu: Mi se pare minunat cum lumea e plină de revelații care, culmea, îți mai și bat din când în când la ușă. Asta am simțit la finalul primului meu curs de Playful Parenting, numit foarte potrivit Joc și emoții și facilitat de colega mea de pe Urbankid, Otilia Mantelers, pe al cărei blog intru la fiecare nouă postare.
Conceptul de Playful Parenting îi aparține lui Larry Cohen, psiholog specializat în jocul copiilor și în terapia prin joc. Cartea lui cu același nume a fost pentru mine o sursă de informații prețioase și o lectură pasionantă pe care o recomand oricărui părinte. Informații extinse găsiție pe site-ul playfulparenting.com.
Dar, oricât de frumoasă și instructivă ar fi o carte, mereu mă bucură să găsesc un curs sau un atelier unde pot vedea ideile aplicate. Iar cursul Otiliei este cu atât mai util cu cât ea reușește să demonstreze puterea jocului ca un magician scoțând dintr-un joben ditamai iepurașul. Cam așa am privit-o la fiecare întâlnire: cu ochii mari de mirare și dând din cap a aprobare aproape la fiecare frază.

Alexandra Coliban: Dacă relaţia cu copilul tău trece uneori prin momente sau perioade tensionate, în care te simţi neputincios, sau dacă:

 • ai de-a face cu “tantrums”
 • simţi că s-a întîmplat ceva, în absenţa ta, despre care copilul tău nu vrea să vorbească dar care îl face să se simtă el neputincios sau stingher (de exemplu observi anumite schimbări de comportament de când merge la grădiniţă)
 • vrei să rezolvi/gestionezi (parte din) frustrările pricinuite de apariţia unui frate sau a unei surori – sau doar să le previi
 • copilul tău are spaime de care ai vrea să scape
 • ţi se pare că pierzi teren în favoarea colegilor de şcoală şi a influenţelor lor nocive şi superficiale
 • simţi că ai vrea să te apropii mai mult de copilul tău şi nu ştii cum
 • eşti foarte încântat(ă) de calitatea timpului petrecut cu copilul/copiii tăi dar simţi că nu ţi-ar strica puţină varietate,

atunci cred că ţi-ar face mare plăcere cursul “Joc şi Emoţii” al Otiliei Mantelers. Te asigur că nu vei regreta. Iar cea mai mare bucurie o să fie că o vei cunoaşte pe Otilia, care aplică atât de frumos principiile metodei Playful Parenting cu cei trei copii ai ei.

Reduceri:

[divider]

Beneficiezi de o reducere de 10%:
– dacă te înscrii şi plăteşti taxa de participare la conferinţă cu cel puţin 3 săptămâni înainte de începerea acesteia

Beneficiezi de o reducere de 30%:
– dacă eşti cadru didactic la creşă, grădiniţă, şcoală generală

Atenţie! Reducerile NU se cumulează.
Important:
1. Facem apel la înţelegerea dvs. în legătură cu prezenţa copiilor la eveniment. Cei mici sunt aşa de drăgălaşi că mai toată atenţia celorlalţi se îndreaptă către ei şi mai puţin către trainer. În plus, vor şi ei să contribuie, “să spună” ce le place şi ce nu. Ştim din experienţa de la Academie şi din feedbackul de la participanţi că e mai cu folos să îi lăsăm pe bunici să aibă grijă de tentaţiile astea mici.
2. În cazul în care evenimentul se amână sau se anulează din cauza organizatorului, banii se returnează.
3. În caz că ai plătit taxa de curs şi te răzgândeşti, primeşti banii înapoi integral dacă ne anunţi cu cel puţin 30 de zile înainte de începerea conferinţei.
4. Banii plătiţi se reportează în proporţie de 70% la un alt curs de la Academie (la alegerea ta şi programat în următoarele 4 luni) în caz că nu mai poţi ajunge şi ne anunţi cu 15-29 de zile înainte de începerea acestuia. Restul de 30% NU se returnează.
5. Banii plătiţi NU se returnează dacă ne anunţi că nu mai poţi ajunge la eveniment cu 0-14 zile înainte de începerea acestuia.
Îţi mulţumim pentru înţelegere!

To Top