Despre inteligenţa copiilor cu profesorul Florian Colceag la Braşov

Ieri a avut loc la Academia Heidi o premieră de care suntem foarte mândri: primul eveniment pe care îl organizăm pentru părinţii din Braşov în care îl avem invitat pe dnul prof. dr. Florian Colceag, profesor cu o experienţă de peste 20 de ani în lucrul cu copiii supradotaţi. A fost o întâlnire în direcţia felului de parenting pe care îl promovăm la Academie şi în acelaşi timp o perspectivă nouă care completează foarte bine ceea ce le oferim părinţilor din Braşov.

Inteligenta-copiilor-Florian-Colceag-Academia-Heidi-LittleBaby001-mic

În cele 2 ore cât a durat conferinţa, profesorul Colceag a reuşit de multe ori să ne pună pe gânduri. Iar felul dumnealui de a găsi detalii semnificative în cele mai simple lucruri din jurul nostru ne-au făcut să regândim felul în care relaţionăm cu copiii şi cu lumea din jurul nostru.

Ne-a confirmat din nou şi dumnealui, faptul că cei mici au nevoie în mod constant de sprijinul părinţilor. Nu de cel material, ci de cel sufletesc. Copiii au nevoie, pentru a-şi pune în valoare potenţialul şi pentru a nu-şi pierde din bagajul cu care se nasc de grija constantă a părinţilor şi de dragostea lor necondiţionată.

Părinţii au nevoie să meragă şi ei la şcoală, pentru că vremurile s-au schimbat de când am fost noi crescuţi. “Da’ ce? Eu cum am crescut?” nu se mai susţine în ziua de azi. Doar să ne gândim la câte meserii au dispărut complet în ultimele zeci de ani şi ne dăm seama de cât de diferită e lumea în care trăim acum.

Copiii învaţă atunci când părinţii sunt lângă ei. Însă, în zilele noastre, câţi dintre noi îşi mai iau copiii la serviciu să îi înveţe despre meseria lor? Câţi dintre noi mergem acasă şi le cerem părerea copiilor despre ce am putea face cu 10 lei?

Inteligenta-copiilor-Florian-Colceag-Academia-Heidi-LittleBaby075

Am aflat din piramida învăţării că 90% din ce învaţă copiii vine din lucruri practice şi din ce îşi explică între ei sau altora. A fost foarte interesant să constatăm că la şcoală mergem mai degeaba, procentul de retenţie din cum se predă în majoritatea claselor fiind de aproximativ 5%.

O parte importantă în prezentare a fost cea legată de caracteristicile dezvoltării copiilor pe vârste şi despre felul în care îi putem stimula ca să nu-şi piardă din capacităţi. Am primit cel puţin câte un exemplu practic pentru fiecare etapă de dezvoltare.

O altă idee care a fost clar punctată a fost aceea a diferitelor tipuri de inteligenţă. Fiecare copil vine pe  lumea asta cu o misiune, iar echipamentul lor din punct de vedere al inteligenţei este exact cel necesar. De aceea, e aşa de important pentru părinţi să nu se focuseze pe ceea ce nu sunt copiii lor şi pe comparaţiile cu alţi copii, ci pe ceea ce sunt şi pot ei să facă.

Concluzia finală a fost că părinţii trebuie să fie foarte conştienţi de rolul pe care îl au în viaţa copiilor lor, pentru că pot fie să le dea aripi, fie să îi tragă în jos. Când părinţii ajung să nu-şi mai simtă copiii, în relaţia dintre ai apar neîncrederea şi frica.

Iată şi câteva din impresiile cu care au plecat acasă cei care au participat ieri la eveniment:

“Hmmm… te pune pe gânduri.”

“Fascinant, am aflat o mulţime de lucruri absolut noi, care odată aplicate, mă vor ajuta cu siguranţă să fiu un părinte mai bun.”

“Foarte interesante informaţiile, sper că o să reuşesc să pun în practică ce am auzit astăzi.”

“Subiect interesant, de explorat şi studiat în continuare.”

“Informaţii extrem de bine documentate şi foarte bine structurate.”

“Un curs foarte util, cu informaţii preţioase. Îmi doresc să aflu şi mai multe informaţii şi sper să mai am ocazia să particip la un eveniment cu domnul Colceag.”

“Plec curioasă şi dornică să aprofundez cunoştinţele pe care le-am aflat aici.”

“A fost foarte interesant, foarte folositor, dar din păcate a fost prea scurt pentru ce aş fi vrut să mai aflu. A fost ca un aperitiv. Din punctul de vedere al copilului a fost fascinant.”

“Sunt foarte mulţumită că am participat la acest curs deoarece mi s-au înlăturat multe temeri legate de copilul meu. Vă mulţumesc din suflet!”

“A fost interesant, educativ şi ca un sâmbure care a fost aruncat şi noi trebuie să avem grijă să îl creştem. Foarte interesant experimentul Princeton pe care am de gând să-l explorez.”

“Este un subiect foarte interesant şi explicaţiile oferite sunt de o valoare deosebită.”

“Excelent! Un om care ştie foarte multe, este foarte deschis. Se simte că are o experienţă mare în spate.”

“Mult mai interesant decât mă aşteptam.”

“Sunt onorată că l-am cunoscut pe profesor, iar această întâlnire mi-a confirmat capacitatea dumnealui de a recunoaşte inteligenţa.”

“Foarte interesant, captivant, stimulator.”

“Excepţional!”

“Am învăţat şi am primit “deschidere” către multe întrebări ce-şi aşteaptă răspunsul.”

“Am plecat frustrată că nu am ştiut să-i stimulez mai bine inteligenţa copilului meu şi totodată am simţiti că sunt mai bogată în informaţii, chiar dacă aplicabilitatea lor este foarte grea. Felicitări pentru tema aleasă şi pentru efortul de a-l aduce pe prof. dr. Florian Colceag la Academia Heidi!”

[gdl_gallery title=”Inteligenta” width=”140″ height=”140″ ]

Următorul eveniment pe care dorim să-l organizăm la Academia Heidi cu domnul profesor Florian Colceag la Braşov va avea loc în toamna 2014.

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top