Educaţie Empatică

Educaţie Empatică: impresii din prima zi de curs

Da. Aşa e mereu! Prima zi a cursului de Educaţie Empatică susţinut de Monica Reu la Academie, e mereu prea scurtă! Cele 3 ore trec foarte repede, atât datorită informaţiilor despre comunicarea nonviolentă, cât felului cald şi plin de exemple practice al Monicăi.

E a treia oară când particip la acest curs şi de fiecare dată aflu noutăţi. Fie din cauză că nu au avut loc mai demult, fie că nu le-am digerat până acum sau poate pur şi simplu pentru că şi acest curs evoluează odată cu trainerul. Ceea mi se minunat!

De ieri îmi aduc aminte clar 3 lucruri:

1. Etichetele care ni se pun (copil “cuminte”, “obraznic”, “neascultător”, etc.) nu au legătură cu noi, ci cu cel care ni le pune. De exemplu în spatele mesajului “eşti brânză bună în burduf de câine” se ascunde de fapt gândul că ai un potenţial pe care l-ai putea pune mai bine în valoare.

2. Majoritatea dintre noi nu suntem niciodată învăţaţi să ne identificăm şi să ne exprimăm sentimentele. Ajungem astfel să ne simţim doar “bine”, “rău”, “ok”, “naşpa”, eventual “bucuros”, “fericit”, “trist”, “supărat”. Multe în plus nu prea mai ştim.

3. Şi mai majoritatea dintre noi, habar n-avem care ne sunt nevoile. Nu cele pe care suntem antrenaţi să credem că le avem (casă, maşină, coca-cola, haine de firma X, etc.), ci cele profund umane cu care ne naştem şi în cătarea satisfacerii cărora suntem câteodată fără să ne dăm seama (ex. de atingere, hrană, autenticitate, autonomie, de a ne alege visurile, de consideraţie, de respect, de pace, de armonie etc.).

E minunată abordarea comunicării nonviolente şi mă bucur că de fiecare dată simt asta!

[youtube height=”400″ width=”600″]http://www.youtube.com/watch?v=wuFX2EhjlqE[/youtube]

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top