Educatie fara pedepse si fara recompense la Academia Heidi

Epilog la primul an de Academia Heidi cu Educaţie fără pedepse şi fără recompense

Am încheiat împreună cu Anca Iordache şi seminarul Educaţie fără pedepse şi fără recompense sesiunea de cursuri concentrate de educaţie pentru părinţi de dinainte de vacanţa de vară.

A fost tare plăcut să tragem linia primului an de Academia Heidi într-o atmosferă plină de încredere, energie bună şi dorinţă de schimbare insuflată de filozofia Aware Parenting a Alethei Solter.

Cursul a început vineri cu un modul un pic mai teoretic şi a continuat sâmbătă şi duminică cu teorie îmbinată cu multe exemple şi emoţie. Pe lângă exemplificările propuse de trainer, părinţii au putut să aducă în discuţie situaţiile concrete cu care se confruntă acasă la care au găsit apoi soluţii împreună cu Anca.

Feedbackul de final a fost unul foarte bun, şi ca să înţelegeţi mai bine acest lucru, vă invităm să citiţi mai jos câteva din impresiile participanţilor:

Paula: Mi-a plăcut foarte mult cursul, deşi o parte din informaţiile teoretice le ştiam deja din cărţile Alethei Solter, a fost foarte revelator. Interactivitatea oferită de curs şi multitudinea exemplelor concrete discutate nu se pot regăsi în nicio carte. De asemena, motivarea şi entuziasmul cu care plecăm de aici este de neegalat.

Răzvan: Sunt bucuros că am putut participa, am aflat multă informaţie de calitate, structurată foarte bine, care reprezintă un suport foarte util în abordarea educaţiei şi comunicării cu viitorii adulţi.

Mihaela: Am rezonat puternic cu unul din primele mesaje pe care ni le-a transmis Anca: dacă în fiecare zi de străduim să facem măcar un lucru bun pentru copilul nostru, atunci e ok. Asta îmi propun şi eu să fac. Cel puţin un lucru bun pentru fiecare copil cu care interacţionez în fiecare zi. Acest lucru îmi dă multă energie şi speranţă. Pe de altă parte, cursul a fost încă o confirmare a faptului că metodele, instrumentele pe care le cunosc şi le aplic sunt cele mai benefice pentru a educa un copil echilibrat, fericit şi cu tot ce are nevoie pentru a-şi atinge potenţialul. Pe mai departe îmi doresc din tot sufletul ca tot mai mulţi adulţi să înţeleagă crizele de furie ale copiilor, să le accepte şi să privească plânsul ca un mod de vindecare.

un tătic: Curs util cu multe exemple pentru înţelegerea teoriei. Grupul de părinţi a fost fain şi plec încrezător că voi aplica metodele învăţate. Cred că această filozofie de educaţie poate ajuta copilul să înflorească.

Andreea: Cursul este extrem de util, a servit să certifice informaţii ştiute intuitiv şi să aducă elemente noi de utilizat în educarea copiilor („broken cockie”, crizele de furie). Mulţumesc pentru oportunitatea de a deveni un părinte mai bun pentru copiii mei.

Ana-Maria: Cursul m-a ajutat să conştientizez cât mai mult impactul nostru ca părinţi asupra vieţii copiilor noştri, reasponsabilitatea noastră de a le insufla valori şi de a-i ajuta să-şi aleagă calea potrivită în viaţă, calea care îi va ajuta să fie împliniţi şi fericiţi.

Codruţa: Informaţii noi (despre verbalizarea sentimentelor, nevoilor noastre, pentru a-i învăţa pe cei mici să facă asta la rândul lor şi pentru noi; abţinerea de la eticheta BINE/RĂU; acceptarea plânsului ca metodă de descărcare) + informaţii caer confirmă nişte abordări instinctive, Multe soluţii mi se par greu de pus în practică, fiind în conflict cu perceperea relaţiei părinte-copil de până acum. Dar sunt hotărâtă ca acest curs să aducă o schimbare în relaţia părinte-copil.

Andreea: Mă bucur că am participat la curs. A fost o ocazie excelentă de a aprofunda într-un mod structurat ceea ce mai citisem, având în plus beneficiul interacţiunii cu Anca şi ceilalţi părinţi şi al exerciţiilor practice. Am aflat şi multe noutăţi în abordarea Aware Parenting. Cel mai important, am plecat cu sentimentul că deja avem mult de exersat/antrenat la noi pentru a „internaliza” un alt mod de educaţie. Acesta este totuşi uşor de implementat pentru că o putem face din contextul de iubire necondiţionată pentru copiii noştri, aşa cum spunea Anca.

Diana: Pregătită să schimb ceva în educaţia pe care am oferit-o până acum, fericită că am doi copii minunaţi şi liniştită să aflu că toate crizele de personalitate, de plâns, de furie, sunt perfect normale şi nu sunt ei singurii care le manifestă.

Dana: Un curs foarte bun, util, revelator… toţi părinţii ar trebui să participe la acest curs! Norocoşi copiii cu astfel de părinţi! Mulţumesc!

altă mămică: Se poate educa un copil fără pedepse şi fără recompense! Alternative există, trebuie să fii atent la tine ca părinte şi la copilul tău. Pedepsele nu sunt soluţia ideală aşa cum cred alţii şi de fapt în spatele fiecărei situaţii există o cauzalitate: o nevoie, o emoţie etc. Vei fi surprins de rezultate!

Următoarea ediţie a seminarului Educaţie fără pedepse şi fără recompense va avea loc la Braşov la Academia Heidi la începutul toamnei.

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top