Sondaje Academia Heidi

Frică, respect, judecată: ce ne ajută şi ce ne împiedică în a ne descoperi potenţialul?

Am întrebat recent fanii paginii de facebook a Academiei Heidi ce ar răspunde la întrebarea “Care e frica ce îi împiedică CEL MAI TARE pe oameni să ajungă la potenţialul lor adevărat?

Sondaje Academia Heidi

Invitată să comenteze rezultatele acestui sondaj, Monica Nicolescu, coach-ul workshopului de educaţie pentru femei Cariera – o călătorie personală, ne-a spus că:

Monica Nicolescu

„Mi se pare o întrebare foarte interesantă pentru că de cele mai multe ori discuţiile despre acest subiect fac referire la frica de a acţiona, dar în spatele acesteia este de fapt frica de a ne descoperi adevărata noastră valoare, potenţialul nostru.

Ce ne opreşte în a acţiona, în a realiza ceea ce ne dorim sunt sentimentele de frică, prejudecăţile, lucrurile la care ne angajăm în viaţă. Subiectul este unul amplu, dar m-aş opri la a menţiona două perspective. Prima ar pleca chiar de la răspunsurile „câştigătoare” ale sondajului, care reflectă frica de a fi criticat, frica de a greşi, de a nu (te) dezamăgi, cu alte cuvinte frica de a fi judecaţi.

De mici suntem învăţaţi să observăm acţiunile prin care o persoană merită sau nu respectul nostru. Ajungem să dezvoltăm o listă lungă în care împărţim pentru ce/cine avem respect şi pentru cine nu. Dar aceste acţiuni le trecem prin prisma judecăţii, astfel a judeca şi a respecta pe cineva se împletesc foarte bine şi nu le putem separa. Cum judecata face parte din respect, înseamnă că trebuie să înţelegem ce judecăţi facem când ne gândim la respect. Este un exerciţiu provocator dar necesar. Observând ce simţi şi cum îţi arăţi respectul te va ajuta să înţelegi cum judeci şi măsori respectul.

Ajunşi în acest punct, e timpul să privim respectul din alt unghi. Respectul nu este o judecată exterioară despre cineva, ci este un sentiment interior despre tine. Respectul este felul în care te judeci pe tine. Respectul este despre cât de mult te placi şi nu despre observaţiile altora. Există însă o legătură strânsă între acţiunile interne şi externe. Felul în care te respecţi pe tine este identic cu felul în care îi respecţi pe ceilalţi. Cât respect de sine ai, atât respect ai şi pentru cei din jur.

Prin urmare, schimbarea majoră este în a lăsa deoparte prejudecăţile de orice natură, care conduc la o energie negativă, şi a ne concentra pe lucrurile care ne fac valoroşi, admiraţi şi apreciaţi. Să ne concentrăm asupra lucrurilor care ne cresc respectul de sine! Acesta este primul pas, cel care ne va susţine în orice acţiune pe care o vom face în viaţă. Când suntem conştienţi de lucrurile care ne fac speciali şi unici, atunci vom putea întreprinde orice acţiune; acela este motorul. Provocarea este răspunsul la întrebarea: “Cine sunt eu?”.

O altă perspectivă legată de acest subiect este una pragmatică: putem alege să trăim conduşi de frică sau conduşi de încredere. Cum alegem să ne poziţionăm în faţa acţiunilor noastre? Când suntem conduşi de încredere nu înseamnă că nu mai simţim frică, ci că respectul de sine conduce acţiunile noastre şi le aliniază valorilor şi dorinţelor noastre.

Iar lucrurile măreţe se realizează cu paşi mici. Care ar fi primul pas mic pe care îl poţi face să îţi descoperi potenţialul?”

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top