Parcul Empatic

Ne dorim de tare mult timp să demarăm un proiect. L-am denumit, l-am înscris la Brașov Heroes, iar acum vă povestim despre el 🙂

CONTEXT
În prezent, de cele mai multe ori, un parc este ca o junglă, ca un câmp de bătălie între copii, între părinți/bone/bunici, între valorile acestora. Lipsa de informare a adulților și modul în care aceștia interacționează cu copiii din parc (fie ai lor, fie ai altora) determină și un comportament agresiv al copiilor. Se simte o nevoie acută de a-i ajuta pe părinți/bone/bunici să înțeleagă beneficiile disciplinării democratice a copiilor. Ne dorim o societate în care individul își asumă consecințele faptelor lui, este motivat intrinsec, este empatic și parte dintr-o comunitate, gândește. Pentru a ajunge acolo, este nevoie să formăm diferit noua generație. În contextul dat, unul dintre impedimente este lipsa de dorință de informare a părinților. Ei nu caută informațiile. Credem că dacă le-ar primi indirect, dacă ar vedea anumite alternative funcționând mai bine decât modul lor de educare, ar încerca și alte practici, precum cele din disciplina democratică. Așadar, scopul principal ar fi educarea părinților, chiar dacă rezultatele imediate ar fi mai degrabă vizibile în activitățile copiilor.

Obiective urmărite:
1. Informarea părinților/bonelor/bunicilor pe următoarele teme: alternative la recompense și pedepse, recunoașterea și gestionarea emoțiilor copiilor, dezvoltarea empatiei, dezvoltarea mecanismelor de gândire a copiilor, stimularea creativității copiilor.
2. Crearea unui mediu în care copiii pot desfășura activități care să îi ajute să își recunoască și să își gestioneze emoțiile, să își dezvolte empatia, să își dezvolte mecanisme de gândire, să le stimuleze creativitatea.
Proiectul se desfășoară într-un parc public, pe durata unui an.

Activități pentru informarea părinților:
1. Panou permanent care să conțină informații ce se schimbă lunar.
2. Workshopuri lunare pentru familii, ținute de un specialist în parenting.

Activități pentru copii:
1. Panou cu povești ilustrate ce au ca scop cele menționate mai sus.
2. Colț muzical (îi învață pe copii să coopereze, îi ajută să se exprime) – permanent.
3. Grădină de legume (îi învață pe copii să fie responsabili, să perceapă perioade mai lungi de timp, să coopereze, să înțeleagă noțiuni legate de mediul înconjurător) – în sezon.
4. Laborator de științe (îi învață pe copii să exploreze, le menține curiozitatea) – se schimbă în funcție de sezon.
5. Activități periodice: piese de teatru legate de scopul proiectului.

Credem că, în primul rând, copiii vor fi tare încântați de toate activitățile ce le sunt dedicate și vor dori să petreacă timp în parcul empatic. Credem că fiind expuși la anumite informații pe un termen relativ lung, părinții/bonele/bunicii vor deveni mai receptivi, mai informați. Credem că proiectul va putea fi replicat și în alte parcuri.

Dacă vă place proiectul și doriți să ne susțineți în cadrul Brașov Heroes, o puteți face AICI.

parc empatic fb

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top