Plimbările în natură – prilej de distracție presărată cu educație: 7 locuri de vizitat cu cei mici la o oră de Brașov

            După atâtea luni de stat în casă, cu siguranță cei mici vor să exploreze și să stea afară zi de vară până-n seară. La noi cel puțin exact așa e. Și pentru că parcurile sunt supra-pline și oricum știu fiecare colțișor ca în palmă, noi preferăm să le oferim mai mult timp de distracție și să mergem în locuri din jurul Brașovului, în natură. O astfel de mini-excursie vă va oferi și vouă spațiu de relaxare în timpul petrecut cu cel mic. Astfel de momente sunt mereu binevenite, iar amintirile pe care le veți crea împreună vor rămâne cu voi ani întregi.

            Așadar, scoateți harta – sau Google Maps – din sertar și pregătiți-vă să stabiliți următoarele expediții în natură cu cei mici!

7 locuri din natură de vizitat cu cei mici la o oră de Brașov

  1.       Cabana Ciucaș

Puteți porni de pe Valea Berii, loc aflat la aproximativ 1 oră de mers cu mașina de Brașov, aceste locuri vă vor oferi acces către numeroase rezervații naturale și atracții turistice. Zona este una protejată. Puteți admira peisajul impresionant, cheile formate din calcar și numeroase plante – floarea de colț, clopoței, garofițe și stânjenei de munte.

Tot aici există o zonă de 2 hectare care formează zona de jneapăn de sub Vârful Bratocea, o zonă de aceeași dimensiune de bujori de munte – care înfloresc la începutul lunii iulie –  dar și atracții turistice în stațiunea Cheia – o mănăstire, Muzeul Flori de Mină și Muzeul de Științe ale Naturii. Puteți alege dintre cele 5 trasee montane din zonă, mare parte dintre ele putând fi parcurse ușor cu cei mici.

  1.     Postăvaru 

Din Brașov în Poiană ajungeți foarte ușor cu autobuzul 20, iar până la începerea celui mai ușor traseu spre vârful Postăvaru mai aveți câteva minute de mers. Acest traseu este unul care nu necesită neapărat echipament montan, dar ne-ar plăcea să vă știm în siguranță. Drumul începe din spatele restaurantului Salon Medieval și după doar 2 minute intrați pe traseul marcat cu cruce roșie. Acesta poate fi urmat până la Cabana Postăvaru, unde puteți lua o pauză de masă. De la Cabană spre vârf, drumul devine puțin mai greu, dar priveliștea montană pe care o vei găsi la finalul traseului este de milioane.

  1.       Lempeș

Dealul Lempeș este o zonă în estul județului Brașov declarată rezervație naturală protejată. Natura la ea acasă este de găsit aici. Cel mic poate descoperi zeci de tipuri de plante, numai bune de inspectat, mirosit și luat acasă pentru activități creative.

 

Vă puteți bucura de o zi energică în natură, în zonă găsiți rezervațiile naturale: Mlaștina Hărman, Pădurea și mlaștinile de la Prejmer sau puteți alege să vizitați câteva obiective turistice din zonă – Bisericile fortificate din Sânpetru, Hărman, Bod sau Prejmer. 

 

  1.       Colțul Chiliilor

Schitul de la Colțul Chiliilor a fost construit chiar sub colțul muntelui. Puteți ajunge cu mașina urmând drumul spre Plaiul Foii (nu durează mai mult de 1 oră dus), iar apoi, continuați pe poteca șerpuită de sub pădure.

Pe drum veți întâlni și o poiană cu un izvor, un loc perfect de explorat și de făcut picnic. Schitul se află într-o peșteră, așa că înăuntru este mai răcoare, este bine să aveți un polar sau o geacă la voi. Drumeția nu durează mai mult de două ore dus, depinde desigur, de cât de multe pauze luați.

  1. Bunloc

Dacă încă nu știți unde se află dealul Bunloc, vă spunem noi! Acesta este la doar 5 km de Brașov, în Săcele. Aici există 3 trasee care fac legătura cu Piatra Mare, dar și un telescaun, deoarece iarna se organizează chiar concursuri de ski.

Zona este una minunată, devenită destul de celebră în ultimii ani, sportivii precum parapantiștii și alergătorii montani fiind extrem de impresionați de dealul Bunloc. Este ideal pentru a petrece o zi în natură și pentru a face și puțină mișcare. Iarna e departe, dar țineți minte locul: puteți urca folosind telescaunul și coborâți pe săniuțe, distracția e garantată!

  1. Cabana Mălăiești

Poate ați auzit deja de Mălăiești, dar încă nu ați ajuns. Sperăm noi, să vă convingem. 🙂 Se poate merge cu mașina din Râșnov, înspre Centrala Electrică, cât mai aproape de intrarea în traseu. Sunt 14 km dus-întors până la Cabana Mălăiești.

”Este un traseu mediu pentru cei fără experiență, dar ușor pentru cei antrenați. La Cabană nu este voie în interior fără mască, există dezinfectant la mese, iar lumea a respectat distanțarea”, așa cum ne-a anunțat prietena noastră Norina, care a fost însoțită în drumeție de fiica ei de 6 ani.

 

  1. Cabana Diham

Pentru a ajunge la cabana Diham, se poate merge cu mașina, iar dacă vreți o altfel de experiență, cu trenul din Brașov până la Bușteni, o călătorie de 50 de minute. Apoi, ușor la pas, dacă ați ales varianta tren, pe Valea Cerbului pana la cabana Gura Diham (se poate apela chiar și la un taxi, dacă doriți).  De aici, urmează un traseu frumos de o oră și jumătate prin pădure până la cabana Diham.

Este un drum de poveste pe lângă pârâiașe care șerpuiesc, în pădure de foioase timp de o oră, apoi continuă cu o pădure de brazi și o mică porțiune de gol alpin, după care se merge lin pe drum forestier, aproximativ 20 de minute, urmează o coborâre de 5 minute și gata!

 

Acasă la mama Oara, găsim mâncare, băuturi și un deal mare, bucuria copiilor pentru un săniuș, iarna. Vara, ne putem bucura de un picnic și de jocuri la iarbă verde, 2-3 ore, după care, pornim înapoi pe același drum sau pe drumul ce trece pe la Poiana Izvoarelor (în funcție de vreme, este posibil ca iarna să fie de evitat). Trenuri înapoi, avem din oră în oră, așa că, iată câte opțiuni! E nevoie numai de bună voie.

 

Pentru multe alte idei faine și chiar oportunitatea de a găsi companie pentru drumeții, vă recomandăm grupul ”Cu cei mici la înălțime!”, administrat de prietena noastră dragă, Andreea Radics fotograf și mare iubitor de munte.

Mulțumim Andreea, Elena și Norina pentru inspirație și pentru poze!

Dacă alegeți să dați curs invitației noastre, tare ne-ar plăcea să vă vedem distrându-vă, așteptăm poze!

Chiar așa, voi ce alte locuri faine știți la o oră – două de Brașov?

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top