Review de carte: Conceptul Continuum

“Aceasta este cartea care ar putea salva lumea.” John Holt

Jean Liedloff reușește prin “Conceptul continuum” să zdruncine multe din percepțiile actuale asupra creșterii copiilor. Cartea nu oferă o lectura ușoară, ci una densă, asemănătoare esențelor tari – o savurezi intens, te întorci la ea de nenumărate ori și nu o lași din mână odată ce ai inspirat parfumul primelor pagini.

Basic CMYK

Cartea se construiește pe experiența trăită de autoare în jungla amazoniană, când, pe parcursul a cinci expediții, ea trăiește doi ani și jumătate alături de câteva triburi locale. Dintre aceste expediții, cele mai multe observații referitoare la modul de organizare și creșterea copiilor sunt făcute în tribul de indieni Yekuana. Aici Jean observă împăcarea cu sine și bucuria de viață caracteristică băștinașilor, dar necaracteristică oamenilor “civilizați” din țara din care ea venea. Apoi remarcă absența cuvântului “muncă” din vocabularul indienilor și modul în care sarcinile de fiecare zi intrau natural în cursul vieții și nu reprezentau o povară pentru aceștia. Uitându-se la jocul copiilor, a văzut că acestora li se permitea de timpuriu să umble cu obiecte ascuțite, săgeți, cuțite și învățau repede să le mânuiască, fără incidente nefericite.

Pe baza observațiilor, ea a înțeles că aceste triburi aveau un mod aparte de a-și crește copiii, un mod care respecta “conceptul continuum”. Adică, acel instinct înnăscut al bebelușului care se așteapta să trăiască o serie de experiențe în acord cu dezvoltarea sa armonioasă, pentru care s-a adaptat încă din pântecul mamei și de-a lungul tuturor generațiilor precedente. Iar, în viziunea autoarei, experiențele la care se așteaptă acest bebeluș odată adus pe lume sunt: să fie ținut cât mai mult în brațe, cât mai aproape de pieptul mamei în primele luni de viață, să i se răspundă prompt la plâns, să fie alăptat des, de fiecare dată când cere acest lucru, să fie implicat în activitățile zilnice ale adulților prin purtare în permanență de către mamă. Un bebeluș crescut în acest mod are șansa de a se dezvolta armonios, de a crește echilibrat și de a se bucura mai ușor de viață, în toate aspectele ei.

Un pasaj inedit este acela referitor la așteptările și manifestările adulților față de comportamentul copiilor. Autoarea consideră că cei mici fac în mod natural ceea ce ne așteptăm de la ei, fără a fi necesare laudele sau să ne arătăm suprinderea și mirarea pentru asta. Din contră, aceste intervenții ar putea interfera negativ cu încrederea copilului în abilitățile lui. Astfel, dacă mama își exprimă entuziasmul față de o activitate reușită a copilului, deși intenția ei era aceea de încurajare, în mintea copilului se poate crea percepția că a facut ceva ce nu era capabil iar acest lucru îi poate scădea încrederea în el insuși. În schimb, o atitudine relaxată care acceptă comportamentul ca atare, îi “arată” copilului că a făcut exact ceea ce se aștepta de la el și că are abilitățile necesare pentru activitatea respectivă.

Deși cartea este contestată de lumea academică din cauza faptului că este bazată doar pe observațiile autoarei făcute în aceste triburi indiene, fără alte cercetari în domeniu care să valideze rezultatele, cartea nu-și pierde din valoare. Asta deoarece valoarea ei nu rezidă din “corectitudinea academică”, ci mai degrabă din simplitatea observațiilor și puterea cu care acestea au rezonat în sufletul a milioane de mame care și-au schimbat modul de a-și crește copiii după lectura acestei cărți.

Autor

[divider]

Mihaela-Andries-conceptul-continuumMihaela Andrieș este mama unei fetițe de 1 an cu nume de zeiță. Pe lângă creșterea Sofiei, Mihaela lucrează la înființarea unei fundații comunitare în Brașov și citește cu interes orice carte de parenting care abordează subiectul educației făcute împreună și nu asupra copilului.

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top