Tătici, bărbați, cupluri

Chiar dacă știm că generalizările pot dăuna grav adevărului, îi credem pe oamenii de știință care afirmă că femeile vin de pe o planetă, iar bărbații de pe alta. Acest lucru ne influențează atât viața de cuplu cât și viața de familie.

De aceea, am căutat un profesionist într-ale familiei care să vorbească “bărbăteasca”. Psihologul Gaspar Gyorgy a susținut la Academia Heidi două workshopuri: Mic dejun cu tăticii și Iubirea nu e frișca de pe tort.

La workshopul dedicat cuplurilor, Gaspar ne-a explicat foarte științific povestea cu iubirea. Bărbații extaziați au acceptat studiile de specialitate, cifrele și i-au mulțumit lui Gaspar la final pentru noua perspectivă. Femeilor li s-au confirmat unele teorii, au aflat altele, și-au resetat anumite așteptări. A fost un workshop dinamic, după care am plecat toți mai iubăreți și mai empatici, zic eu : ).

Workshop cupluri 2

La fel de științific a fost și micul dejun cu tăticii. Gaspar a combinat teoria cu practica, studiile cu povestea. Cred că faptul că timpul nu a fost suficient pentru câte ar mai fi vrut tăticii să afle este semn că și ei vor să fie informați, au dileme și întrebări și își doresc să se implice în viețile copiilor.

La mic dejun ne-a fost tare greu să “strângem” tătici. Unii dintre cei pe care i-am întrebat de ce nu vin ne-au explicat cum e cu rolurile în familie. Ei încă sunt vânători : (. Deși toate articolele noastre descriu doar lucrurile pozitive, deși ne abținem de la criticat și emis păreri doar pentru a contrazice mentalități, de data aceasta simt nevoia să strig “Români, treziți-vă! Suntem în secolul XXI”.

Dragi bărbați,
Știm că nu am avut și nici nu prea avem modele masculine în jurul nostru, dar uitați-vă în țările avansate și veți vedea o mulțime de bărbați-educatori/învățători/profesori, o mulțime de tătici prezenți și informați, iar rezultatele se văd pe noile generații de copii.

Dragi femei,
Știm că suntem mult mai emancipate decât mamele noastre, știm că suntem “tot mai egale”, dar copilul vostru are nevoie și de modelul masculin. Nu le tăiați aripile când sunt stângaci cu bebelușul, nu vă credeți atotputernice pentru că au și ei puterile lor magice, lăsați-i să se joace cum știu ei cu copiii, implicați-i în tot și în toate.

Dragi părinți,
În doi e mai frumos și mai ușor să crești un copil sănătos din toate punctele de vedere. Este mai ușor pentru că ne putem ajuta unul pe celălalt, pentru că ne putem spăla creierii unul altuia de Nu e voie sau E rușine, pentru că atunci când unul nu mai poate, celălalt îi ia locul, pentru că ne putem da feedback unul altuia, pentru că unde sunt mulți puterea crește. Este mai frumos pentru că ai cu cine să împarți fericirea.

Suntem datori să ne creștem copiii mai bine decât au făcut-o părinții noștri.

[gdl_gallery title=”Gaspar Gyorgy la Brasov” width=”160″ height=”140″ ]

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top