Urania Cremene

Urania Crememe: Ce înseamnă “Nu e voie”? Absolut nimic!

În cadrul sondajelor pe care le-am iniţiat pe pagina de facebook a Academiei Heidi, am invitat-o pe Urania Cremene să comenteze pe marginea rezultatelor la întrebarea “Care credeţi că sunt cuvintele pe care le aud CEL MAI DES copiii de la adulţi?“. Urania este trainerul cursului de educaţie pentru părinţi Parent’s Masterclass, este certificată Parent’s Toolshop Inc SUA din anul 2010 şi deţine în exclusivitate această licenţă în România. : )

Parent's Masterclass la Academia Heidi la BraşovNu mă surprind deloc rezultatele micului sondaj făcut de Academia Heidi din Braşov, cu privire la cuvintele pe care le aud copiii cel mai des.  Este suficient să faci o plimbare scurtă într-un parc în care părinţii obişnuiesc să-şi aducă copiii, şi le vei auzi pe toate, poate exact în această ordine. Ce e interesant, este că primele două clasate sunt, în ordine, “nu ai voie” şi “bravo”, ca fiind parcă unicele două modalităţi de descurajare, respectiv încurajare a unor comportamente. Despre avantajele dar mai ales dezavantajele utilizăzii excesive a lui „bravo”, aş putea scrie pagini întregi, aşa că mă voi rezuma la a vă încuraja să scoateţi „nu ai voie” din vocabular…

Ce înseamnă “nu ai voie”? Răspunsul: absolut nimic! Înţeleg foarte bine intenţia părinţilor de a nu le permite copiilor să facă anumite lucruri, dar cu această expresie copilul rămâne fără un element foarte important: DE CE-ul din spatele interdicţiei!  Simte în schimb frustrarea de a nu putea explora lumea în voia lui. În plus, toate “nu-urile” noastre încurajează un comportament în oglindă, ceea ce înseamnă o şi mai mare “încăpăţânare” din partea copilului şi apariţia aşa-zisei inerente vârste a lui NU… care poate fi destul de uşor evitată, dacă noi, părinţii, alegem să evităm cât mai mult acest cuvânt.

Vă propun, de aceea, să înlocuiţi “nu e voie, nu e frumos, nu se face, nu se cade”, cu explicaţia motivului pentru care un copil ar fi indicat să nu facă acel lucru. De exemplu, vă invit să observaţi reacţiile copiilor atunci când “nu e voie să intri acolo”, e înlocuit cu “Pe acea uşă intră numai angajaţii, şi noi nu lucrăm aici, aşa-i?”, sau când “nu e voie să te urci acolo”, devine “dacă te urci pe dulap, este posibil să cazi, să te loveşti şi să te doară” sau când “nu e frumos să ţipi” se transformă în “pe oameni îi poate deranja să te audă ţipând în restaurant, şi noi respectăm oamenii din jurul nostru”. Aţi înţeles idea : ). Ştiu că e nevoie de mai multe cuvinte şi de mai multă răbdare, dar câştigul e mult mai mult când procedăm aşa. Iată câteva dintre beneficii: copilul înţelege valoarea unui comportament, de ce-ul din spatele interdicţiei, apreciază răbdarea cu care explicăm, se simte respectat, nu mai are tendinţa de a contrazice sau de a face ceea ce noi am “interzis”, fiindcă l-am evitat cât am putut de mult pe NU.

Sondaje Academia Heidi

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top